Sony Ericsson drar ifrån LG

Sony Ericsson har dragit ifrån konkurrenten LG Electronics under 2006. Enligt siffror från IDC har den svensk-japanska tillverkaren fått ett rejält grepp om fjärdeplatsen bland världens mobiljättar.

Under fjärde kvartalet 2006 sålde Sony Ericsson preliminärt 26 miljoner mobiltelefoner, vilket ger en global marknadsandel på 8,8 procent. Det innebär att den svensk-japanska tillverkaren gått om konkurrenten LG Electronics, enligt siffror från analysföretaget IDC.

LG Electronics sålde 17 miljoner mobiler och har en marknadsandel på 5,8 procent. För fjärde kvartalet 2005 hade den asiatiska tillverkaren en marknadsandel på 6,6 procent och Sony Ericsson en andel på 6,5 procent av den globala mobilförsäljningen.

Stark tillväxt i Europa

Etta är fortfarande Nokia som sålde 105,5 miljoner mobiltelefoner, vilket motsvarar en marknadsandel på 35,8 procent. Motorola är stark tvåa med 22 procent av marknadsandelarna och Samsung lär få hålla undan för Sony Ericsson med sina 10,9 procent.

Totalt såldes över en miljard mobiltelefoner världen över under 2006. Det innebär en försäljningsökning med 22,5 procent på helårsbasis. År 2006 avslutades också med en rekordförsäljning. Totalt såldes 294,9 miljoner mobiltelefoner under sista kvartalet.

I Europa var tillväxten 11 procent under 2006 och IDC förutspår en fortsatt stabil tillväxt och en försäljning av 400 miljoner mobiler under 2007.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.