Sony Ericsson driver musik i mobilen

Allt fler personer i USA och Västeuropa köper en musikmobil, men i praktiken står endast tio nyckelmodeller för hälften av den mobila musikkonsumtionen. Bland dessa dominerar Sony Ericsson med sex musikmobiler.

Sony Ericsson driver musik i mobilen

Inte helt förvånande är musikkonsumtionen högst hos de som äger en musikoptimerad mobil. Däremot är det i praktiken bara en handfull av alla modeller som kan spela musik som verkligen används i hög grad till att lyssna på musik i mobilen. Det är just de mobiler som marknadsförs och designas speciellt för detta ändamål. Sony Ericsson har varit mest framgångsrik med att driva denna utveckling.

På tio i topplistan finns sex Sony Ericsson modeller och mest av alla används Sony Ericsson W850i för att lyssna på nedladdad musik. Listan gäller endast Storbritannien, men själva trenden syns också i andra länder.

– Musikaktiviteter är betydligt större på musikoptimerade mobiler, till exempel lyssnar 67 procent av de som äger en Sony Ericsson W850i på musik i mobilen, jämfört med bara 28 procent av det totala antalet musikmobilägare i Storbritannien, säger Jen Wu, analytiker på M:Metrics.

Personlig musiksamling

De flesta laddar ner musiken från en dator och bara ett mindre antal använder operatörernas egna musikbutiker. De två största hindren med over-the-air musiktjänster är tillgänglighet och ett rimligt pris, enligt Jen Wu. Dessa problem har användaren inte när det gäller vanlig nedladdning.

– Ur användarperspektivet är det största värdet med musikmobiler fortfarande möjligheten att bära med sig sin personliga musiksamling och inte så mycket möjligheten att köpa musik, konstaterar Jen Wu.

Populärast är musik i mobilen i Storbritannien, där redan 40 procent av alla enheter är musikmobiler, följd av Tyskland (34 procent), Italien (32 procent), Spanien (29 procent) och Frankrike (23 procent). Det visar en studie som analysföretaget M:Metrics har gjort. Även i USA växer marknaden snabbt. Än så länge är det bara 17 procent, eller 33 miljoner, av alla abonnenter som äger en musikmobil, men denna siffra innebär en ökning med 385 procent från januari 2006 till januari 2007.

Fakta

Tio i topp av musikmobiler som används mest:

1. Sony Ericsson W850i

2. Sony Ericsson W810i

3. Sony Ericsson W800i

4. Nokia N80

5. Nokia N73

6. Sony Ericsson K800i

7. Sony Ericsson W300i

8. LG KG800 Chocolate

9. Samsung E900

10. Sony Ericsson K750i

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.