Sony Ericsson fyra i Europa

I Europa innehar i alla fall Sony Ericsson en fjärde plats bland mobiltelefontillverkarna, enligt IDC. Försäljningen av 3g-mobiler börjar nu också ta riktig fart.

På den globala arenan fajtas Sony Ericsson med LG Electronics om en fjärde plats bland världens största tillverkare av mobiltelefoner. I Europa syns LG inte ens till så här har i alla fall Sony Ericsson intagit en säker plats bakom Nokia, Motorola och Samsung. Krisdrabbade Simens har efter uppköpet av taiwanesiska BenQ lyckats knipa sig fast som femma med en marknadsandel på sex procent.

Nokia är ledande med en europeisk marknadsandel på 34 procent vilket är en ökning med två procentenheter jämfört med samma kvartal i fjol. Motorola har också ökat från 14 till 18 procentenheter och Samsung från 16 till 17 procentenheter. Sony Ericsson har en marknadsandel på nio procent. Siffrorna kommer från analysföretaget IDC och gäller första kvartalet 2006.

IDC ser också en försäljningsökning av mobiltelefoner för nya generationens mobiltelefoni. I Europa med hög penetration av mobiltelefoner är det faktiskt övergången till 3g som driver försäljningen. Förklaringen till att övergången till 3g nu till sist börjat accelerera är en allt mer aggressiv marknadsföring och lockande erbjudanden från 3g-operatörerna.

Totalt såldes 40,7 miljoner mobiler i Europa under kvartalet vilket motsvarar en tillväxt med 11 procent på årsbasis.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.