Sony Ericsson ligger efter Motorola igen

Sony Ericsson fortsätter att tappa marknadsandelar och ligger nu åter på femte plats, efter Motorola. Även Nokias marknadsandel krymper.
Försäljningen av smartphones tuffar på allt snabbare, med RIM och Apple som lok.

Gartners statistik över mobilförsäljningen under första kvartalet 2009 är ingen munter läsning för Sony Ericsson. Bolaget är nu nere på 5,4 procents marknadsandel, att jämföra med 7,5 procent första kvartalet 2008. Positionen försvagades även i jämförelse med fjärde kvartalet förra året. Det såldes nära 14,5 miljoner Sony Ericsson-lurar under första kvartalet.

Tappet innebär att hårt prövade Motorola återtog fjärdeplatsen, med 6,2 procent av antalet sålda mobiler i världen.

Samsung vinnare

Enligt Gartners analytiker beror Sony Ericssons nedflyttning inte bara på den tuffa konjunkturen. Nej, de anser att produktportföljen i nuläget är svag. De tidigare framgångsfaktorerna imaging och musik är nu för självklara för att skilja ut Sony Ericsson från konkurrenterna.

Den stora vinnaren är Samsung, som hade ett mycket framgångsrikt kvartal och ökade sin marknadsandel med 4,7 procent. De tog bland annat mark från Nokia, som gick från 39,1 procent av alla sålda mobiler första kvartalet 2008 till 36,2 procent det senaste kvartalet.

RIM och Apple växer snabbt

Den totala försäljningen går ner rejält, med 9,4 procent mellan de båda jämförda kvartalen. Ljuspunkten är smartphones, som inte bara håller emot lågkonjunkturen utan ökar med 12,7 procent.

I topp ligger Nokia, men det är RIM Blackberry och Apple som står för den snabbaste tillväxten. RIM har gått från 13,3 procent till 19,9 procent. Apple mer än fördubblar son marknadsandel, från 5,3 procent till 10,8 procent. Nokia tappar 3,9 procent.

Smartphone-försäljningen under det första kvartalet har drivits mycket av pekskärmar, särskilt i mellansegmentet, medan tajt integration med applikationer och tjänster för musik och mejl är avgörande i toppsegmentet.

Fakta

Smartphones i Q1 2009

1, Nokia, 41.2 procent

2, Research In Motion, 19.9 procent

3, Apple, 10.8 procent

4, HTC, 5.4 procent

5, Fujitsu, 3.8 procent

6, Övriga, 18.8 procent

Totalt såldes 36,4 miljoner smartphones under första kvartalet 2009.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.