Sony levererar grym kvalitet – men inte i alla avseenden

Test En blandning av fantastisk ljudkvalitet och god design. Sonys true wireless-lurar WF-1000XM4 levererar bra på ljudet… dock är de inte optimala som arbetsverktyg.

Sony levererar grym kvalitet – men inte i alla avseenden

På kort tid har utbudet av så kallade true wireless-hörlurar exploderat. ”Alla” erbjuder åtminstone ett alternativ och för de som köper Apples produkter lär Airpods och Airpods Pro ligga på radarn. Men det finns utmanare som verkligen bör tas på allvar – även om man är Apple-frälst. Sonys WF-1000XM4 är en sådan.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Innan vi hoppar på design måste jag skicka en fråga till Sony. Vem i friden kom på namnet? Den alfanumeriska beteckningen är intetsägande och svåranvänd. Man kan tycka att marknadsavdelningen borde stegat in vid namngivningsceremoni och lagt veto.

Men nog om det.

Det man får när man investerar i Sonys senaste trådlösa lurar är ett smidigt laddfodral, hörlurarna samt tre olika gummitoppar för att passa olika öron. Storleksmässigt är fodralet jämförbart med exempelvis Jabra Elite Active 85, däremot är själva hörsnäckorna en bra bit större.

Men storleken har betydelse och innebär att man som lyssnare inte behöver oroa sig särskilt mycket för batteritiden. Snudd åtta timmar per laddning ska de klara av och i fodralet finns det kapacitet att ladda lurarna två gånger – vilket innebär att man har nära ett dygns aktiv lyssningstid på ett fulladdat system.

Gamification en del av upplevelsen?

Att koppla hörlurarna till telefonen är inga problem, men att skaffa sig Sonys app är nog att föredra. I appen kan man utöver att se status på hörlurarna, även redigera hur lurarna ska agera när man trycker på dem samt se hur de använts. Därtill får man även massa utmärkelser i nån form av gamification-tanke. Vad vinsten är med att jag får en medalj för att jag ändra clear bass-inställningar är högst oklart dock. Men å andra sidan kommer jag ihåg att folk kämpade med att få sina ”städa skogen” Scoutmärken att sy på skjortan…

Men åter till lurarna. För mig går det snabbt att få en bra passning och komma igång i appen. Kontrollerna på snäckorna är även lätta tt ta till sig. På den vänstra reglerar man om man vill ha ANC eller ej och på den högra är Play/pause, svara samtal samt att byta spår på musiken.

Ovan nämnde jag att hörlurarna är större än vissa andra, och det gör att när man har dem på sig – sticker de verkligen ut. På gott och ont. Det ser kanske inte så businessmässigt ut, men man får ju å andra sidan väldigt högkvalitativt ljud.

En fördel även stora true wireless-lurar har är att när man tar fakir-flighten klockan 06:00 är att i och med designen, kan man luta huvudet mot flygplansväggen. Detta utan att vibrationerna resonerar in i huvudet – något som annars sker om man har over ear-lurar med hårt huvudband.

En bra sak jag gjorde mycket under testet var att bara använda ena hörluren. Detta är optimalt om man exempelvis cyklar, och då inte vill stänga ute allt ljud.

Design och teknik samspelar bra

Och så till ljudet. När det kommer till att filtrera bort omvärlden gör propparna ett utomordentligt jobb. Dels på grund av den aktiva brusreducering, men även eftersom passformen är så tight. Om det är så att du av någon anledning inte skulle vilja ha ANC:n går den att stänga av genom att peta på vänstra snäckan för att få in ”ambient sound”.

Kvaliteten på ljudet är även den riktigt hög. I jämförelse med exempelvis Apple AirPods Pro är det bättre i Sony-lurarna. I grunden är det en lite basbetonad inställning, vilket säkerligen har att göra med att Sony (som snudd på alla tillverkare) tänker sig att lurarna ska hjälpa till och lägga en ”ljudmatta” över bakgrundsljud. Men om man går in och justerar i appen kan man få inställningar som passar musik där ”dunka dunka” inte ingår. I mitt fall handlar det om att få gamla Tom Petty och Beatles-skivor att låta som det är tänkt.

Men om ljudet för musik och annan återgivning är bra – är det sådär med röstupptagning. Vid telefonsamtal är det ofta som den jag talar med ber mig återupprepa det jag sa. Och i stökigare miljöer eller om man pratar när det är trafik och vind – blir det inte bättre. Här handlar det om acceptabel nivå. Om man slog Apple-alternativet på fingrarna när det gällde att lyssna på musik – får Sony se sig slagna i den här grenen när det kommer till att kommunicera.

Summerat

Så är Sony WF-1000XM4 hörlurarna man ska satsa på? Om du framförallt är ute efter att par solida enheter för lyssning. Vid pendling, på flyget och gymmet – ta de här. Ljudkvaliteten är väl värd pengarna om du bryr dig om hur musik ska låta på riktigt.

Om du däremot vill ha ett par allround-snäckor där mer fokus ligger på samtal – då är det svårt att motivera priset för det man får.

Fakta och betyg

Sony WF-1000XM

Typ: True wireless in ear-hörlurar
Fungerar med: 2 samtidiga enheter, upp till 8 parade
Anslutning: Bluetooth 5.2
Anslutningslängd: 10 meter
Batteritid: 8 timmar (NC on), 12 timmar (NC off)
Färg: Svart/silver
Övrigt: IPx4-certifierade
Cirkapris: 2 800 kr

Betyg: 7,8

  • Prestanda: 9
  • Kvalitet och design: 8
  • Användarvänlighet: 9
  • Innovation: 7
  • Prisvärde: 6

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.