Sony vässar mellanklassen

Det är svårt att skilja Sonys ny M4 Aqua från tillverkarens toppmodell Z3. Men prislappen är en helt annan.

Sony vässar mellanklassen

Förra året släppte Sony föregångarna M2 och M2 Aqua, prisvärda 4g-telefoner som lånade drag från tillverkarens mer exklusiva modeller. Det är en strategi som Sony nu tar minst ett steg vidare med lanseringen av M4 Aqua, på utsidan är modellen mycket lik toppmodellen Z3: formgivningen och yttermåtten är närmast identiska även om M4:ans skärm ”bara” är 5 tum stor istället för 5,2.

Svart, vitt och korallrött är färgerna som erbjuds. Oavsett färg är telefonen vattentät.
Svart, vitt och korallrött är färgerna som erbjuds. Oavsett färg är telefonen vattentät.

Som namnet anger är Z4 Aqua vattentät och en nyhet som också återfinns på Sonys nya surfplatta Z4 är den öppna men vattentäta usb-porten, man behöver med andra ord inte längre oroa sig för att luckan inte är helt stängd när man går in i duschen.

Skärmen var godkänd i M2 men i M4 har upplösningen ökat till 720p vilket åtminstone vid vår provkörning på mässgolvet ser ut att vara en klar förbättring.

Bättre ska också kameran, som var ett av de svagaste korten i M2, ha blivit. Nu är megapixelantalet 13 i huvudkameran och 5 i selfiekameran som fått extra bred vidvinkel för att rymma fler i bilden.

Plats för dubbla sim-kort, båda med 4g.
Plats för dubbla sim-kort, båda med 4g.

Förutom grundversionen kommer Sony också att erbjuda en version avM4 Aqua med dubbla sim-kort, även den med 4g och båda korten ska kunna vara aktiva samtidigt vilket inte alltid är fallet hos konkurrenterna.

Under skalet sitter en åttakärning (fyra + fyra) processor av modellen Snapdragon 615, två GB arbetsminne och 16 GB lagringsutrymme vilket borde räcka för att ge M4 Aqua fullt tillräckliga prestanda för de flesta användare.

Operativsystemet är Android 5.0 vilket bör innebära att telefonen antingen från start eller inom kort kan användas med Googles Android for Work.

Det rekommenderade priset är satt till låga 2 160 kronor exklusive moms för versionen med ett sim-kort. I Sverige är Sonys förhoppning att det ska locka företagskunder.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.