Sopbilarna kopplas upp

M2M Renonorden tar ett samlat grepp om uppkopplingen av sopbilarna med hjälp av Ricoh och Telia. Överföringen av information om vikt och tidpunkter är avgörande för att kommuninvånarna ska få rätt avfallsavgift.

Sopbilarna kopplas upp

Renonorden verkar inom transporttjänster för avfallshantering och växer i Sverige, bland annat genom färska kontrakt med kommuner som Säffle, Sigtuna och Sundbyberg. Sammantaget får 4,3 miljoner skandinaver besök av deras sopbilar varje vecka.

Tidigare har Renonorden använt mobila bredband från olika operatörer i sopbilarna, men de ser nu ett behov av en m2m-lösning som ska ge kontroll, bättre kvalitet och en effektiv hantering av en större volym sim-kort och abonnemang. Därför har företagets it-leverantör Ricoh i samarbete med Telia fått i uppdrag att leverera just det.

Saknas täckning kan en roamingtjänst slås på. Data om avfallsinvägningen måste in i systemet.
Saknas täckning kan en roamingtjänst slås på. Data om avfallsinvägningen måste in i systemet.

I ett första steg installeras sim-kort i 150 sopbilar i utvalda kommuner, som övervakas av Ricohs servicedesk.

– Telias lösning ger en flexibel och skalbar affärsmodell både för oss och för Renonorden eftersom vi enkelt kan kontrollera sopbilarnas dataförbrukning. Dessutom delar alla uppkopplade fordon på en gemensam surfpott, på så vis kan vi spara på onödiga kostnader. Med Telias m2m-lösning administrerar vi abonnemangen och sim-korten på ett effektivt sätt, säger Anders Palm, ansvarig affärsutvecklare på Ricoh Sverige.

Den insamlade datan ligger till grund för kostnadsberäkningar, men den gör det också möjligt för Ricoh att optimera hämtningsprocessen åt Renonorden.

För att direkt kunna vidarebefordra den insamlade datan till Renonorden och till kommunerna är tillgänglighet och täckning av yttersta vikt. De uppkopplade sopbilarna kan därför slå på en roamingtjänst om det behövs, så att sopbilarna alltid har täckning oavsett var i landet de befinner sig.

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.