Sophos spår säkerhetstrender

För att ligga steget före de cyberkriminella gäller det att jobba proaktivt. Sophos har listat fem it-säkerhetstrender som de anser vara viktiga under 2013.

IT-säkerhetsföretaget Sophos har tagit en titt i spåkulan och listat fem trender som de tror kommer påverka it-landskapet under 2013.

1. Grundläggande webbservermisstag

Hackare har under 2012 tagit sig in i fler servrar och databaser för att stjäla användarnamn och lösenord. Små och stora företag företag har drabbats med både politiska och ekonomiska bakomliggande motiv. It-chefer gör rätt i att ägna lika stor uppmärksamhet åt att skydda sina datorer som sin webbservermiljö om man vill undgå attackerna.

2. Mer data i gisslansituationer

Ransomware, attacker där data krypteras och hålls gisslan mot lösen, tros öka. För att klara sig undan dessa utpressningstrojaner krävs större fokus på skyddsmekanismer, bättre system och utökade funktioner för backup.

3. Verktygslådan växer

Under det senaste åren har cyberbrottslingar uppdaterat och filat på sina verktygslådor. Detta är något som kommer fortsätta under året då Sophos tror att nya verktyg kommer utvecklas. Samtidigt förbättras de äldre vilket gör att tillgången till skadlig kod är både enklare och mer omfattande.

4. Modernisering av operativsystem

En positiv trend är moderna och härdade operativsystem som gör det svårare för hackare att ta sig igenom. I allmänhet använder vi oss av bättre operativsystem med nya säkerhetsfunktioner som till exempel sandlådor. Att hitta sårbarhet i systemen har blivit svårare och utvecklingstiden för att kringgå säkerhetsspärrarna tar längre tid.

5. Mer integration kräver mer integritet

Mobila enheter och sociala medier har blivit mer allt mer integrerade. Lägg också därtill att vi konstant sänder ut vart vi befinner oss rent fysiskt med gps. Det skapar nya möjligheter för de cyberkriminella att äventyra vår säkerhet och integritet. Under kommande år spår Sophos att vi måste vara vaksamma för evolutionen av nuvarande attacker, men också att helt nya typer kan dyka upp.

Källa: Sophos Security Threat Report 2013

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.