Spacex och T-Mobile samarbetar kring satellituppkoppling

Mobilnät Avlägsna platser med dålig eller obefintlig mobiltäckning ska täckas av kommande satellittjänst.

Spacex och T-Mobile samarbetar kring satellituppkoppling

Amerikanska mobiloperatören T-Mobile och rymdbolaget Spacex kommer att erbjuda trådlös uppkoppling via satellit oavsett var man befinner sig i USA. Det berättade man på en gemensam presskonferens förra veckan, där givetvis Spacex-grundaren Elon Musk medverkade.

Lösningen kommer att bygga på Spacex så kallade Starlink-tjänst i kombination med T-Mobiles LTE- och 5g-nätverk och i likhet med andra, liknande tjänster som nyligen presenterats så kommer man att kunna koppla upp sig direkt till en satellit med hjälp av en vanlig mobiltelefon, utan att behöva investera i ytterligare teknisk utrustning.

Telekom idag har tidigare skrivit om AST Spacemobile, Omnispace och Oneweb som erbjuder liknande lösningar.

Kan bli räddning i nödsituationer

T-Mobile och Spacex kommer att börja erbjuda texttjänster i slutet av nästa år, men man räknar också med att kunna överföra bilder på sikt. Den primära målgruppen är personer som ofta befinner sig på avlägsna platser och där nödsituationer kan uppstå.

Starlink har redan att stort antal satelliter i omloppsbana runt jorden, men för att tjänsten ska kunna tas i bruk krävs att man skjuter upp ytterligare satelliter under 2023. Tjänsten kommer att använda sig av det mellanbandsspektrum som kallas PCS, personal communication service, och som sträcker sig från 1850 till 1990 MHz. T-Mobiles vd Mike Sievert beskriver projektet som att placera en mobilmast i rymden, enligt Fierce Wireless.

T-Mobile har inte avslöjat några detaljer om prissättningen, men antyder att tjänsten kommer att ingå i några av operatörens mest populära abonnemang.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.