Spaningen: ”Att stanna upp för att skriva är passé”

Kommunikation Mer röst och mindre text. När det kommer till kommunikation anno 2030 lär mycket ha förändrats. Det förutspår Martina Klingvall på Telness.
– Jag tror att röst kommer ta en helt annan plats i framtiden, säger hon.

Spaningen: ”Att stanna upp för att skriva är passé”

Varje tidsålder har sitt sätt att kommunicera på. Från envägskommunikationen i det skrivna ordet, till dualismen av ett telefonsamtal. Men hur ser det ut framöver, vad kommer att vara rådande när vi kommer in på 30-talet? Martina Klingvall, vd och grundare av uppstickaren Telness, säger att hon tror att vi kommer att få se en allt större förflyttning mot att röst blir det primära sättet att kommunicera på.

– Jag reste i USA i somras och där gjorde jag spaningen att folk inte skriver sms längre. Man använder röstassistenter på en helt annan nivå än tidigare. Att behöva stanna upp för att skriva är passé, säger hon.

Och att just text är på väg ut märks redan i dag. Vi läser allt mindre och istället tar ljudböcker, poddar och streaming upp vår tid. Det är även något som även har genomslag i kommunikationen i stort.

– Klassiska mail kommer att försvinna allt mer över tid. Vad det ersätts med vet jag inte, men vi ser ju redan nu att det försvinner allt mer internt inom företag. Här har Chat börjat ta över istället.

Plattformsinlåsning ett problem

En annan sak är att allt mer av vår kommunikation sker via olika plattformar, vilket i sig inte är fel – men det kan ge problem i längden enligt Martina.
– Den stora frågan som är svår att komma åt är hur vi kommer kommunicera med personer som inte är med i ens nätverk. Linkedin, Slack med mera kräver ju att man bjudit in till sitt space för att det ska gå att kommunicera. Så där har vi fortfarande en barriär.

Vad det blir som ska överbrygga det problemet, återstår att se, och de som kommer på en smidig lösning för att hantera plattformsöverskridande kommunikation lär ha en ljus framtid.
– Jag är inte säker på att lösningen är ytterligare en plattform som är omnipotent, utan jag tror med på en lösning där de olika plattformarna kan tala med varandra. För jag tycker det är en utmaning redan i dag. Jag har massa olika plattformar som jag rör mig mellan beroende på om jag pratar med en kollega, vän eller familjemedlem. Det behöver smalna av för folk kommer tycka att det är jobbigt med för många, säger Martina Klingvall.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!