Spaningen: Nu börjar det verkliga arbetet med att skapa digitala arbetsplatser

Trendspaning Globalconnects Mikael Westerlund var en av huvudtalarna på Connect21. Här är hans spaning från Telekom idags välbesökta konferens.

Spaningen: Nu börjar det verkliga arbetet med att skapa digitala arbetsplatser

Över 200 deltagare var med och tittade på Connect21 som sändes live från en tv-studio i Haninge den 24 november. Mikael Westerlund, teknikchef på IP Only/Globalconnect spanade in i framtidens kommunikation. Telekom idag har kokat ned hans spaning till sex viktiga trender.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?
  • Ökad och förändrad datakonsumtion

Arbetssättet där det naturliga stället igår var att vi alla samlades på kontoren, medan vi flyttar det till hemmet är en stor förklaring, menar Mikael Westerlund.

– Vi installerar en massa enheter som gör vår vardag mycket enklare, mycket smartare. Det är hur mycket uppkopplade enheter som helst, det är faktiskt 20-30 enheter i ett normalt hem där man kanske är två tre personer och det är det är bara idag och vi ser en otrolig tillväxt på det, säger han.

  • Fler söker helhetslösningar

Allt fler väljer att ta hjälp av leverantörer eller partners för att utveckla sin verksamhet. Då väljer man också ofta köpa in en helhetslösning istället för att göra arbetet inhouse själv.

– Ju längre tid man är beroende av utvecklingskraft så ser vi att man i allt högre utsträckning valt att köpa in färdiga lösningar. Det här gör att företag i Sverige kan accelerera mycket snabbare och skapar mycket större affärsvärde genom att skapa och fokusera på det som faktiskt ger ett värde för det egna företaget, säger Mikael Westerlund.

  • Antalet cyberattacker ökar

Digitaliseringen har fått till följd att mer affärskritiska aktiviteter sker uppkopplat. Under året har butiker tvingats stänga sina dörrar för att systemen bakom inte fungerar.

– En del spännande men samtidigt väldigt skrämmande data är att 62 procent av svenska it-chefer tror, och då kanske nästan att likställa med vet, att man har ett bristande skydd i de skydden som man faktiskt har investerat i. 79 procent av svenska företag blev under föregående år utsatta och påverkade av en cyberattack eller en form av cyberincident, säger han och fortsätter:

– Vi behöver göra väldigt mycket mer om vi ska fortsätta med den här snabba tillväxten. Vi måste ta med oss säkerheten när det gäller design av alla tjänster och inte bara tjänster som vi producerar själva utan tjänster som vi köper in av tredje part också.

Hur gör man för att bygga upp en robust it-säkerhet, om man nu inte skulle ha det?

– Man behöver se över sin egen verksamhet och förstå vad som är den mest kritiska delen av den. Här kan man ganska snabbt kan få en topp-10, topp-20 eller topp-100 lista på åtgärder på saker som man verkligen behöver fokusera sitt skydd på. Det jobbet behöver man verkligen lägga ned och sen fundera på om det verkligen är de systemen man hade för två år sedan när pandemin startade som är de som är tillräckliga långsiktigt.

Apropå butikerna som fick stänga, tror du att vi kommer få se kontor eller sjukhus stänga av samma orsak?

– Vi har ju nästan inte ens förstått vilket beroende vi har skapat, och många gånger kan jag se att man upphandlar säkerhet ibland lite på samma sätt som man gjorde det för tio år sedan. I dagsläget så är det så vitala komponenter som får butiker att stänga igen och det går inte att fortsätta så. Så absolut det är kanske en av de största riskerna i våran fantastiska framfart och den snabba tillväxten som vi har genom just digitalisering, säger Mikael Westerlund.

  • Digitaliseringen av arbetslivet fortsätter

Under pandemin har det kanske inte kommit så mycket nya digitala verktyg, men användandet av de som finns har skjutit i höjden.

– Videokonferensmöten och alla de här andra tjänsterna är ju en del av vår vardag nu och något som vi inte skulle klara oss utan . Det behovet har gått snabbt att skapa. Men det är nu som det verkliga arbetet börjar med att skapa fortsatt utveckling och addera mer tjänster, mer smarta tillägg så att vi kommer tillbaka till det normala läget som var innan i en digital kontext, säger Mikael Westerlund.

Hur stor betydelse tror du att Sveriges starka infrastruktur för uppkoppling hade när vi ställde om till hemarbete under pandemin?

– Det var en nyckelfaktor. Nu när vi reflekterar så kanske vi tar för givet att det ska funka, men vi har gjort den här resan där vi har byggt ut infrastruktur som normalt dröjer väldigt väldigt lång tid att etablera i länder på ganska kort tid. Nu har vi nät som klarar att vi egentligen flyttar alla människor från arbetsplatser till att jobba från hemmet där man också delar med privatkonsumtionen och det bara funkar i huvuddelen av fallen.

Hur funkade det ute i landet utanför storstadsregionerna?

– Där man har haft fiber-etableringar så har det fungerat bra, men på en del andra ställen har det varit lite skakigt. Vi flyttar ju om en hel nätplanering på några månader och belasta näten på ett helt annat sätt än tidigare.

  • Nästa generations mobilnät är här – kräver fiber

5g-näten är i början av sin utbyggnad, och teknikframstegen kommer att kompletteras av en stark fiberutbyggnad.

Hur ska 5g och fiber komplettera varandra?

– Det är ju bröder och syskon eller föräldrar och barn eller någonting om man nu får uttrycka det så. När vi får ut som mest effekt är ju när vi använder kanske en 5g trådlös teknologi i kombination med fasta uppkopplingar och robustheten i en fiberanslutning.

  • Fler företag tar steget till molnet – och jättarna kommer hit

Det är spännande att flera av de stora globala aktörerna väljer att etablera sig i Sverige, såsom AWS, Microsoft och Google.

– Jag tycker att det är rätt att vi ska fortsätta den resan mot molnet som vi är mitt i, men lite grann vill jag ändå vända tillbaka till cybersecurity-delen så att vi också har en genomtänkt strategi kring vilka risker utsätter vi oss för och vad är det som faktiskt kan få för effekter om saker och ting slutar att fungera eller inte fungerar enligt förväntan, säger han.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.