Uclaritys framtidsspaning: Robotchefer är på ingång

Kommunikation Robotchefer, hologram och mer automation. Om tio år kommer kommunikationen på arbetsplatsen vara något helt annat än i dag. Det förutspår Niklas Olsson Hellström på Uclarity. 

Uclaritys framtidsspaning: Robotchefer är på ingång
Niklas Olsson Hellström, vd på Uclarity

Det grundläggande behovet att kommunicera har vi haft i tusentals år, men bara under de senaste årtiondena har det förändrats diametralt. Teknikutvecklingen rusar på och med detta transformeras även hur vi kommunicerar. Men hur ser det ut om tio år – vad har hänt med vår professionella kommunikation 2030? Telekom idag frågade Niklas Olsson Hellström på Uclarity.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår unika digitala Premium-tjänst öppen bara för prenumeranter.
  • Ett nischat nyhetsbrev för just ditt intresseområde; Professional eller Contact Center.
  • Full tillgång till vår digitala kunskapsbank med över 16 000 artiklar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

– Den första frågan att svara på är egentligen vad ”professionell kommunikation är”. Men en tydlig trend vi ser är att privat- och professionell kommunikation smälter ihop och om tio år kommer vi ta det för givet.

Privat och professionellt växer ihop

De trender som nu råder är enligt Niklas att utvecklingen av ai och digitala assistenter går starkt framåt. Det här kommer påverka kommunikationsutvecklingen de närmsta åren.

– Vi har länge levt med halvdumma chatbotar. Att ge dem bättre logik och förståelse så att de även proaktivt kan hjälp och stödja både kund och agent kommer bli allt vanligare. Även röstassistenter kommer fortsätta att växa och på ett mycket tydligare sätt leta sig in i både kontaktcentersystem och verksamhetssystem. Här kommer troligtvis mixen mellan privat och professionell växa ihop och vi kommer exempelvis kunna använda privata röstassistenter hemma för att utföra arbetsrelaterade aktiviteter, säger han.

En annan tydlig trend är att mobilerna snart ersätter datorer fullt ut. USB-C, molntjänster och snabbare processorer gör att gränsen mellan dator och telefon sudda ut.

– Snart kommer vi kunna koppla in vår telefon och få en full ”datorupplevelse” med skärm, mus och tangentbord och kunna använda de flesta verksamhetssystem på ett säkert sätt. Vilket gör att en traditionell dator inte behövs mer.

På frågan om vad han inte tror kommer finnas år 2030 är Niklas hoppfull om att en sak försvunnit från våra liv.

– Vi får verkligen hoppas att faxen tackat för sig 2030. Men vem vet, jag sa samma sak för 10 år sedan. Även PSTN, GSM och telefonnummer är troligtvis helt utfasade, säger han.

Inte prylarna som är de intressanta

Så mer ai och en utfasning av datorer. Men vad kommer prägla vår kommunikation som vi inte alls har i dag? Niklas säger att man många gånger när det pratas om ny teknik fastnar i prylarna. Att kvantdatorer, smartglasögon och dylikt dominerar. Och även om det är spännande så menar Niklas att det intressanta inte är vilka prylar som vi får se – utan vad de leder till i förlängningen.

– Mer intressant är hur vi kommer använda allt nya och vilka möjligheter de ger. Det mest spännande som borde möjliggöras är fysiska möten med digitala personer, så kallade mix-reality. I framtiden tror jag att vår fysiska plats blir ännu mindre viktig vilket gör att både universitet och företag i ännu större utsträckning kan få globala studenter och medarbetare.

Sen tror jag robotchefer kommer. De är troligtvis bättre på att hålla koll på hur en komplex gruppleverans går och vilka åtgärder som behövs för att nå målet jämfört med en människa.

Vidare säger Niklas att han tror att när vi går mot 2030 så har de digitala assistenterna blivit så pass utvecklade att det många gånger blir svårt att avgöra om det är ai eller personer.

– Jag tror att ai letar sig in i allt vi gör och vi får en hög grad av automatiserad kommunikation, där interaktion endast är en mindre del av processen och en människa sällan är involverad. Jag tror även att digitala assistenter som beter sig, talar och ser ut som verkliga personer kommer. Så pass naturtroget att det till och med kan bli svårt att avgöra om vi faktiskt har kontakt med en levande person eller ej. Så det är en spännande framtid, men vi måste även förstå riskerna det här kan medföra, säger Niklas Olsson Hellström.

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.