Sparsamt ringande i svenska mobiler

Trots att mobilpenetrationen är hög i Sverige går mindre än 20 procent av samtalen via mobilnäten. I Finland är det däremot fler och fler som överger den fasta telefonen.

Nokia har i en undersökning som Computer Sweden tagit del av studerat hur den mobila telefonen står sig i jämförelse med den fasta. En intressant skillnad mellan Sverige och Finland, som båda hör till de mest mobiltäta länderna, är att finländaren använder sin mobiltelefon mycket mer än svensken.

I Finland väljer fler och fler att använda mobiltelefonen för att ringa och mer än 50 procent av alla samtalsminuter rings i mobilnäten. I Sverige är motsvarande siffra mindre än 20 procent.

Nokia tror att det finns en mängd olika förklaringar till skillnaden. Priset är en, men inte den avgörande. Attityderna till mobiltelefonanvändande har också betydelse, där man i Sverige föredrar den fasta telefonen för långa samtal. Andra förklaringar kan vara servicenivån i mobilnäten och innomhustäckning.

Nokia tror att antalet mobiltelefonabonnemang kommer att passera två miljarder i år och nå tre miljarder omkring 2010, skriver Computer Sweden

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.