Spridda skurar av Android-versioner

Operativsystem Google kommer inom kort presentera en ny version av Android. Dessvärre visar siffror att bara en bråkdel av användarna uppdaterat till den nuvarande versionen 6.0 Marshmallow.

Spridda skurar av Android-versioner

Av enheter som har tillgång till Google Play är det bara 7,5 procent som uppdaterat till den senaste mjukvaran. Istället använder 35,6 procent Lollipop från 2014 medan 32,5 procent kör på Kitkat från 2013. 20,1 procent eller var var femte användare har inte uppdaterat från 2012 års Jelly Bean och dryga fem procent av användarna hänger kvar vid de ännu äldre versionerna Ice Cream Sandwich och Gingerbread.

Detta kan jämföras med Apple som i väldigt mycket högre grad lyckas få sina användare att uppdatera sitt operativsystem Ios. Den senaste versionen, Ios 9, släpptes i mitten av september 2015 och bara en månad senare hade 61 procent av användarna uppdaterat. 30 procent hängde kvar vid föregångaren Ios 8 medan bara 9 procent använde äldre versioner. I skrivande stund har 84 procent av användarna uppdaterat till Ios 9.

Till viss del kan problemen med att Android släpar efter skyllas på att många enklare och billiga enheter levereras med äldre versioner och att de kanske inte heller fullt ut klarar av att ge en perfekt upplevelse med de senare versionerna, men visst har väl Google lite att arbeta med. Om inte annat kan det ofta vara en säkerhetsrisk att hänga kvar vid gamla versioner.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.