Stabil men svårflörtad Test: Doro Ip880dect

Doros Ip880dect är ett paket riktat till småföretagare som vill göra ett insteg i den trådlösa voip-världen. Det erbjuder många funktioner för den som kan leva med en något hög instegströskel.

Stabil men svårflörtad
Test: Doro Ip880dect

Doro Ip880dect är en dect-telefon som är anpassad för mindre verksamheter. Den säljs tillsammans med en gateway som stödjer sip 2.0. Tillverkaren har även lagt till stöd för två samtidiga sip-abonnemang för att låta företag utnyttja en extern sip-leverantör och samtidigt hantera sin interna telefoni via ett befintligt ip-växelsystem.

Med stöd för upp till åtta dect-telefoner, en fast telefon och möjlighet till fyra samtidiga samtal är lösningen intressant för småföretagare som har behov av ett enkelt växelsystem. Lägg också till stöd för headset, telefonkonferens, autosvar, vidarekoppling och en telefonbok med 170 platser och det ser ut som en prisvärd och smidig lösning för den med begränsad budget.

Teori och praktik brukar dock inte alltid följa samma väg. Gatewayen måste konfigureras för att fungera. Det är även nödvändigt att skaffa en sip-leverantör för det abonnemang som gör dect-lösningen användbar, förutsatt att man inte redan har en ip-växel eller existerande abonnemang.

Inte nybörjarvänlig

Att ställa in protokoll, konton och anslutningar är kanske inte något problem för den tekniskt bevandrade. Andra kan däremot få ägna en god stund åt lusläsning av manualer och kontakt med support. Allt hänger på vilka antaganden tillverkaren gjort om slutanvändarens förkunskaper.

Konfiguration av Doros gateway utförs antingen via telefonen eller via webbläsare. Det sistnämnda är att föredra. Tyvärr har inte enheten någon inbyggd hjälp och manualen är mycket kortfattad.

Support finns samtidigt att tillgå från Doros hemsida och det mesta brukar gå att lösa genom att systematiskt prova sig fram när det krisar. Minus ges ändå på denna punkt, då det hela gjorts onödigt krångligt för en målgrupp som i många fall knappast har intresse i tekniken bakom nyttan.

Bra prestanda

Bortsett från det rent administrativa fungerar dect-telefonen som utlovat. Inomhus anges räckvidden upp till 50 meter, något som vid test visade sig fungera bra även med flera tjocka väggar och möblerade rum emellan. På samma sätt är skärmen ljusstark, knapparna tydliga och telefonen i sig både lätt och tunn.

Inte heller finns det något att anmärka om ljudkvaliten vid samtal. Röster hörs bra och det finns inte någon märkbar eftersläpning, inte ens vid telefonkonferens med tre deltagare över ip-nätet. Det är dock värt att påpeka att ljudkvalitet för ip-dect inte bara beror på telefonen, utan även på prestanda i nätverket och anslutningen till sip-leverantörens system.

För testet valde vi Cellip, vilket fungerade stabilt och smidigt utan krångel med något konto. Gateway-enheten kände automatiskt av när abonnemanget kopplades på.

Bör förkonfigureras

Totalt sett är Doro Ip880dect ett kompetent paket, med smart möjlighet att bygga på med upp till åtta trådlösa användare efter behov. Små finesser som att telefonboken nås centralt, möjlighet att hoppa in i pågående telekonferens och stöd för högtalartelefon uppskattas också.

När grundinställningarna väl var gjorda fungerade dect-lösningen smidigt. Samtidigt är det på sin plats att ge en viss brasklapp för själva installationen. För att lösningen ska passa en bredare massa företagare så säljs den lämpligen förkonfigurerad och anpassad till en specifik ip-tjänst.

PLUS:

+ Vettiga funktioner

+ Tydlig skärm

+ Bra ljud

MINUS:

– Inte nybörjarvänlig

– Lång timeout på skärmsläckaren

– Gateway-gränssnitt på engelska

FAKTARUTA Ip880dect

Pris: 1250 kronor exklusive moms

Display: 128 x 128 bildpunkter, 65 536 färger, bakgrundsbelysning

Taltid: Upp till 10 timmar

Standby: Upp till 100 timmar

Anslutningar: Trådlös dect

Räckvidd: 50 meter inomhus

Övrigt: Stöd för headset, pbx-funktioner via gateway, varning vid dålig mottagning

FAKTARUTA IP880 Gateway

Pris: 1520 kronor exklusive moms, inkluderar en Ip880dect-telefon

Telefonbok: Ja, 170 nummer, nås av alla telefoner

Anslutningar: tp-uttag, trådlös dect, pstn

Övrigt: Konfigureras via webbläsare eller Ip880dect-telefon, uppgraderingsbar mjukvara, kan uppgradera telefoner centralt

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.