Stater bakom it-attacker

Det är förmodligen stater, inte terrorister eller hackare, som ligger bakom de allvarliga it-attackerna mot svenska myndigheter och företag på senare tid. Det uppger Ingvar Åkesson, generaldirektör på Försvarets Radioanstalt.

Bakgrunden till generaldirektörens påstående, som finns publicerat i Computer Sweden, är att Försvarets Radioanstalt hjälper Säpo att utreda attackerna. Hans påstående styrks av en färsk rapport från Krisberedskapsmyndigheten, KBM. I rapporten konstateras nu att de allvarligaste attackerna kommer från andra staters underrättelsetjänster. Under det senaste halvåret har flera svenska organisationer upptäckt främmande trojaner, en slags små spionprogram, i sina nätverk. Dessutom anser KBM att antalet attacker ökar.

– Det handlar om en handfull riktigt allvarliga angrepp, men där finns också en gråzon, säger Ingvar Åkesson till Computer Sweden.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.