Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Statistik: Så påverkar corona nättrafiken

Nätverk En 60 procentig ökning under dagen. Enligt statists framgår det att i spåren av corona så har nättrafiken ökat enormt.

Statistik: Så påverkar corona nättrafiken
Regina Donato Dahlström, vd på IP-Only.

När en stor del av Sveriges befolkning förvisats till hemmakontor och skolor stänkt – sätts infrastrukturen på prov. Enligt IP-Only så har man märkt av en rejäl ökning av användningen av digitala arbetsverktyg men även sett en betydligt ökad nyhets- och streamngkonsumtion.

Under dagtid har trafikökningen varit som störst, detta främst på grund av att olika samarbetsverktyg och videokonferenser driver på. På kvällen har ökningen inte varit lika stor – men likväl så har den gått upp 20 procent. Och det drivs framförallt av ökad streaming.

Tidigare i veckan gick EU-representanter ut och uppmanade Netflix att inte tillåta lika mycket högupplöst material på sin tjänst. Detta för att avlasta nätet när de var som hårdast belastningen. Och under tisdagen gick streamingjätten ut och sa att man gick med på det. Även Youtube har meddelat att de gör desamma.
– Det stämmer att denna typ av trafik är den tyngsta i näten. Eftersom högupplöst material kräver mer av vårt nät finns det en viss risk för störningar eller i värsta fall överbelastning. Just vi i Sverige står väl rustade men det finns länder som inte har en lika utbyggd infrastruktur. Där kan det möjligtvis bli problem om allt fler använder krävande streamingtjänster under samma tidsspann, säger Regina Donato-Dahlström, vd på IP-Only.

Nyheter är hett eftertraktat

När man tittar på nyhetsrelaterade sajter har även de haft en stor uppgång av sin trafik.
– Nyhetstörsten i hushållen är extrem just nu. Vi har ett mediahus bland våra kunder som ökat trafiken med 100 procent hittills under mars jämfört med samma period under februari. Och även det leder till ökade belastningar på nätet med tanke på att de allra flesta nyhetssajter sänder presskonferenser live direkt på sin sajt.

Sett till den generella trafiken märks en tydlig uppgång under måndag 16 mars, när regeringen uppmanade människor i storstadsområdena att arbeta hemma i större utsträckning. Regina Donato-Dahlström menar att trafiken bara kommer fortsätta öka den kommande tiden.
– Denna veckan har vi sett en ökning på 60 procent under dagtid och 20 procent under kvällstid. Om samtliga skolor stängs kommer det resultera i att ännu fler är hemma och använder nätet för underhållning eller för att söka information. Men återigen, vi står rustade och klarar av en ökad kapacitet även när den blir extrem, säger hon.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter