Statligt stöd ska ge bättre uppkoppling på tåg

Mobilnät Regeringen öppnar för stöd till företag som vill skapa bättre mobil uppkoppling.

Statligt stöd ska ge bättre uppkoppling på tåg

Alla som försökt koppla upp sig under tågresan vet att det inte alltid går som på räls. Nu har regeringen tagit beslut om att företag som vill förbättra möjligheterna till mobil uppkoppling på svenska fjärrtåg ska kunna få statligt stöd.

Förordningen börjar gälla från den 1 januari 2022 och det är PTS som ansvarar för hur den tillämpas.

Avgörande för att kunna arbeta i hela landet

– Möjligheten till bra uppkoppling under tågresan är avgörande för att kunna bo och arbeta i hela landet. Jag är glad över att vi nu kan stödja åtgärder som förbättrar täckningen för Sveriges tågresenärer, säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Förra året uppmanade regeringen mobiloperatörer, myndigheter och tågoperatörer att ta fram gemensamma lösningar till uppkoppling ombord på tåg. Och i februari i år kom PTS med ett förslag om hur det skulle kunna uppnås.

Då sade Dan Sjöblom, PTS generaldirektör, så här:

– De åtgärder som kan finansieras av PTS avgränsas till de högst trafikerade fjärrtågsträckorna i respektive landsdel. Dessa insatser är ett stöd och komplement till branschernas egna aktiviteter och kommer inte enskilt att lösa alla problem. Avgörande är att de samarbeten som redan etablerats fortgår, och att aktörerna fortsätter sina enskilda och gemensamma investeringar med syfte att förbättra upplevelsen för resenärerna.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.