Stenhård kritik mot PTS generaldirektör

Bransch Enligt en granskning som Ekot har gjort finns ett stort och utbrett missnöje med Göran Marby, generaldirektör för Post- och Telestyrelsen. Bland de mest uppseendeväckande anklagelserna finns uppgifter om hot mot medarbetare, branschaktörer och journalister.

Stenhård kritik mot PTS generaldirektör

Ekots granskning visar att det finns ett stort missnöje med Göran Marby. Ekot har bland annat tagit del av två av varandra oberoende rapporter som under våren sammanställts av företag i telekombranschen och där Marby beskrivs som ”en utpräglad maktmänniska” som just nu ”totalt saknar förtroende bland telekommarknadens aktörer”. Ett av företagen som är öppna med sin rapport är Bahnhof som anklagar Marby för en oprofessionell hantering av branschfrågor och för nyckfulla och ogenomtänkta utspel. Att branschaktörer vädrar sitt missnöje kring hantering av branschrelaterade frågor är i sig förstås inget extremt uppseendeväckande, men ändå något som PTS bör utreda. Värre är då de anklagelser, som riktas direkt mot Göran Marby, om att han personligen ska ha hotat minst en medarbetare, en representant för telekombranschen samt den kände telekomjournalisten Mats Sjödin.

Enligt Ekots källor ska Marbys hot mot branschrepresentanten bestått i att ”förstöra personens karriär om hen inte slutade be om ett viktigt möte som om datalagring”.

Göran Marby anklagas också för att ha utpressat en medarbetare att agera på sätt som Marby ville, annars skulle den anställdes personliga hemligheter avslöjas. Vad gäller hotet mot Mats Sjödin skedde det i samband med att Sjödin frågade Marby om varför en anställd på PTS plötsligt slutat sin anställning. Så här berättar Sjödin för Ekot:

– Han kom fram till mig och tog tag i min axel, och sade att ”du får inte fråga mig om min personal, för då kan jag bli väldigt aggressiv. Jag kan bli riktigt aggressiv”, och så puttade han till mig på axeln. Jag tog väldigt illa vid mig. Det var ju ett direkt hot, och det var ju dessutom fysiskt, säger Mats Sjödin.

Ekot uppger att man under en längre tid försökt få till stånd en intervju med Göran Marby, men att han helt har avböjt att bemöta kritiken och anklagelserna.

Peter Ekstedt, som är presschef på PTS, säger att Marby inte vill svara på några frågor, och att det är hans eget beslut att inte göra det.

Bahnhofs vd Jon Karlung, är stenhård i sin kritik och kräver nu att PTS generaldirektör avgår.

– Så här kan vi ju inte ha det. Det är en fullständigt ohållbar situation. Det går ju ut över näringslivet och också över många enskilda. Så fort någon har en kritik då kan man bli personligen drabbad, eller så kan företaget drabbas, säger Jon Karlung till Ekot.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.