Steve Jobs lämnar Apple

Under Steve Jobs ledning har Apple radat upp succéer som Ipod, Iphone och Ipad. Nu lämnar han sin post som vd.

Steve Jobs lämnar Apple

Steve Jobs har varit sjukskriven sedan början av året efter att ha diagnosticerats med cancer i bukspottskörteln. Nu tycks uppgiften att leda ett av världens mest framgångsrika företag ha blivit honom övermäktig.

I sitt uppsägningsbrev skriver han:

”Jag har alltid sagt att om det någonsin kommer en dag när jag inte kan fullgöra mina uppgifter och göra det som förväntas av mig som vd för Apple så skulle ni få veta det först. Tyvärr har den dagen kommit”.

Slutet på en era

Steve Jobs grundade Apple 1976 tillsammans med amerikanske riskkapitalisten Steve Wozniak. Efter ett antal turer fick han nio år senare sparken, men återvände 1997 som rådgivare och ställföreträdande vd. Ett jobb visionären då utförde med sådan bravur att styrelsen utsåg honom till vd för företaget år 2000.

Sedan dess har Apple som bekant gått från att vara nära ruinens brant till att bli en framgångssaga av sällan skådat slag. Och att mycket av succén tillskrivs just Steve Jobs märktes inte minst då Appleaktien gjorde en rejäl dykning efter uppsägningsbeskedet (drygt fem procent).

Tror på ljus framtid

Så vad händer nu? På Steve Jobs egen inrådan tar tidigare operativa chefen och ställföreträdande vd:n Tom Cook över rollen som vd. Själv fortsätter ikonen finnas med bakom kulisserna som styrelseordförande. Åtminstone ännu ett tag.

– Jag tror att Apples ljusaste och mest innovativa dagar fortfarande väntar. Och jag ser fram emot att både se och bidra till företagets framgång i en ny roll, säger Steve Jobs.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.