Stjärnafyrkant blöder – planerar för delning

Bransch Stjärnafyrkant går back med mer än 10 miljoner kronor första halvåret 2013. Styrelsen föreslår en nyemission och delning av företaget i tre separata bolag.

Delårsrapporten för första halvåret är dyster läsning och ger klart besked om det tämligen akuta läge som Stjärnafyrkant befinner sig i. Resultat efter skatt blev minus 10,6 miljoner kronor, jämfört med minus 2,1 miljoner motsvarande period förra året. Intäkterna sjönk från 82,7 till 52,8 miljoner kronor.

Utförsbacken accentueras under andra kvartalet, där resultatet blev minus 6,2 miljoner kronor och bruttomarginalen sjönk till 29,4 procent. Balansomslutningen den 30 juni uppgick till 56,3 miljoner, att jämföra med 78,1 miljoner året innan. Soliditeten har sjunkit från 54 till 50 procent.

Bolaget har tvingats säga upp personal. Den 30 juni hade det 68 anställda, vilket är 20 mindre än för ett år sedan. Och nu väntar ytterligare neddragningar med motsvarande 14 heltidstjänster.

Ut på köprunda

I det här läget vill Stjärnafyrkant gå på offensiven:

”Styrelsens och ledningens bedömning är att Stjärnafyrkant agerar på en fragmenterad marknad med ett stort antal mindre aktörer där det finns ett tydligt behov av en strukturell förändring. Stjärnafyrkant har för avsikt att vara en ledande aktör i den omvandling som branschen bedöms komma att genomgå”, skriver vd Jonas Arnströmm i en kommentar.

Planen är att dela upp Stjärnafyrkant i tre separata bolag. Ett av dem ska behålla den nuvarande handelsplatsen på börsen och fokusera på ”förvaltning av mindre familjeföretag i Sverige”. Det betyder enligt Jonas Arnström inte att man ska köpa upp lokala teleåterförsäljare. Nej, det är franschise-modellen som gäller för återförsäljarna. Istället ska det här bli ett rent investmentbolag, som förvärvar välskötta företag i vitt skilda branscher.

Ett av bolagen bygger på förvärvet av Amigos AB med tre TDC-veteraner. Det ska ha ett tydligt erbjudande inom mobile management och mobile outsourcing mot kundsegmentet stora och medelstora företag och offentlig sektor.

Det tredje bolaget ska fokusera på mobiltelefoni till kundsegmentet små företag, som bedöms vara en mycket fragmenterad marknad. Stjärnafyrkant menar att det finns ett behov av en stark aktör här som kan erbjuda oberoende mobiltelefonilösningar med operatörstjänster, hårdvara och eftermarknadstjänster. Den här inriktningen innebär enligt Jonas Arnström inte att produktsortimentet med exempelvis komradio och fordonsinstallationer ska försvinna.

Tappar operatörsaffär

Jonas Arnström beskriver ett läge för återförsäljarna som blir allt mer ohållbart:

”Den viktigaste anledningen till de minskade intäkterna under årets andra kvartal är vissa operatörers ökade fokus på egen direktförsäljning vilket påverkat flera återförsäljare negativt. Stjärnafyrkants intensiva arbete med att erbjuda tjänster från andra operatörer har i uppstartsfasen enbart gett en marginell effekt och vår bedömning är att detta i närtid inte kommer att kompensera intäktsminskningen.”

Styrelsen har kallat till extra bolagsstämma den 20 september. Då ska det fattas beslut om en föreslagen nyemission på 12,5 miljoner kronor. Huvudägarna i Stjärnafyrkant har lovat att gå in och ta sina andelar i emissionen.

Cirka 2,5 miljoner av pengarna från nyemissionen är tänkta att gå in i aktiekapitalet, som för bara några månader sedan minskades med motsvarande summa.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.