Stockholm ratade Microsoft 365 – väljer Zoom X i stället

samarbete Stockholms stad valde bort Teams och Microsoft 365 av juridiska skäl. I stället blir Zoom X stadens nya samarbetsverktyg för tusentals medarbetare.

Stockholm ratade Microsoft 365 – väljer Zoom X i stället

För omkring ett år sedan ratade Stockholms stad molntjänsten Microsoft 365 och samarbetsplattformen Teams. Skälet uppgavs vara att man inte kunde säkerställa att tjänsten levde upp till kraven i dataskyddslagen GDPR, framförallt inte när det gäller den så kallade tredjelandsproblematiken.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Under året som gått har man utvärderat en rad alternativa verktyg och fortsatt använda den numera rejält ålderstigna lösningen Skype. Men nu står det klart att man har fallit för plattformen Zoom X, som är speciellt framtagen för att kunna användas inom offentlig sektor.

Innehåller flera olika funktioner

Zoom X har i dagsläget inte särskilt många användare, men tjänsten bygger på Zooms produktportfölj och innehåller bland annat funktioner för videomöten, telefoni, chatt, whiteboard, Zoom Rooms och webbseminarier.

Det är många parter inblandade i leveransen av den nya samarbetsplattformen. Förutom Zoom, som står för den grundläggande tekniken, så står systemintegratören Visualised för leveransen och Amazon Web Services och Deutsche Telekom för den tekniklösning som ska säkerställa att samarbetsplattformen lever upp till kraven i GDPR så väl som andra lagar och regler.

– Zoom X gör att vi kan möta kraven i högt reglerade miljöer, såsom i den svenska offentliga sektorn. Samarbetet med Stockholm Stad och Visualized är ett bra exempel på hur vi arbetar tillsammans med våra partners och kunder, för att värna om krav- och lagefterlevnad, säger Ole Mygind på Zoom.

Känsliga data hanteras i Tyskland

Deutsche Telekom ska säkerställa att alla känsliga data hanteras i Tyskland så att man inte riskerar att en amerikansk leverantör får tillgång till dem medan AWS, Amazon Web Service, garanterar att all information som lagras i molnet är krypterad.

Zoom X kommer att börja användas av Stockholms stad redan under årets första kvartal och man har vidtagit ytterligare åtgärder för att höja säkerheten i plattformen. Bland annat ska inte användarna kunna lagra inspelningar av videomöten i molnet, utan endast på sin egen hårddisk. Inledningsvis kommer 16 000 användare få tillgång till Zoom X.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.