Stockholms taxibilar blir uppkopplade

Nya betalningsterminaler gör att Taxi Stockholm väljer att koppla upp bilarna via gprs och 3g, men det lokala radionätet får leva kvar parallellt.

Stockholms taxibilar 
blir uppkopplade

– Vi byter ut all hårdvara i bilarna, både taxametrar, kommunikation och betalterminaler, berättar Peo Bengtsson, projektledare på Taxi Stockholm.

Det är just behovet av nya betalterminaler med chipläsare som har drivit fram satsningen på uppkoppling med mobilt bredband. Leverantör för kommunikationen blir Telenor som Taxi Stockholm tecknat ett två-årigt avtal med.

– Telenor har lång erfarenhet inom telematikområdet och har hög prestanda. Den här lösningen är ytterligare ett steg i riktningen mot att vi blir mer effektiva i vårt arbete, säger Peo Bengtsson.

Med den nya lösningen är man inte heller bunden till det lokala radionätet utan systemen fungerar även utanför Stockholmsområdet.

– Men vi kommer att använda de båda teknikerna parallellt. Vi har möjlighet att styra vilken kommunikationsväg de olika systemen ska använda och kan inte ta risken att lägga om alla system på en gång, förklarar Peo Bengtsson.

Om mobilnätet på sikt helt kommer att ersätta det lokala radionätet vet man inte ännu.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.