Stockholms upphandling av telefoni överklagas

Stockholms stad beskylls för att ha styrt vårens upphandling av telefoni för att ge Telia fördel. Både TDC och Tele2 har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten.

Affären gäller fast och mobil telefoni under fem år och beräknas vara värd 530 miljoner kronor. Det är en direkt fortsättning på den leverans av Centrex-baserad telefoni som Telia redan har till Stockholms stad.

Och det är någonstans där som TDC och Tele2 tycker att det börjar bli problematiskt. De båda operatörerna hävdar att Stockholms stad har styrt upphandlingen på ett sätt som gör att det är bara Telias egen Centrex-tjänst som kan möta kraven. Enligt uppgifter i Computer Sweden finns det exempelvis krav på att bordstelefonerna ska vara utformade på samma sätt som de som står utställda i organisationen idag. Dessutom krävs att telefonin ska levereras via kopparkabel och inte som ip-telefoni via stadens datanät.

Både Tele2 och TDC kvalificerade sig för att delta i upphandlingen men har inte sett det som möjligt att kunna lämna några anbud. De har upplevt att Telia har fått ett kraftigt informationsövertag under upphandlingen. Själva har de exempelvis inte kunnat få tillräckligt underlag om nuläget för att kunna beräkna kostnaderna för att möta kravet på mobiltäckning inomhus.

Enligt Compter Sweden ska Stockholms stad svara på kritiken i Tele2s och TDCs överklagningar senast den 16 april.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.