Stöd för 4g-tal i nya Iphone

4G I och med lanseringen av Iphone 6 närmar sig dagen när vi med hög ljudkvalitet kan börja ringa vanliga telefonsamtal även över 4g-nätet.

Stöd för 4g-tal i nya Iphone

För att kunna ringa via 4g-nätet istället för att roama över till 2g eller 3g så fort man vill göra ett samtal behöver operatörerna sätta igång tekniken volte, eller voice over lte, i sina nät. Det arbetet har kommit längst i framför allt USA där operatörernas dåliga täckning och kapacitet för 3g gör att de snabbt behöver slussa över taltrafik till de nya 4g-näten. I slutet av året kommer tre av de fyra stora operatörerna i USA att erbjuda sina kunder volte-samtal.

Antalet mobiltelefoner med stöd för volte är dock starkt begränsat men i ock med tisdagens lansering av nya Iphone 6 står det klart att det viktigaste dragloket på smartphonemarknaden är klar att använda med den nya tekniken.

Stöd för volte finns i såväl Iphone 6 som Iphone 6 Plus.

I det korta perspektivet innebär volte i första hand en möjlighet för operatörerna att avlasta 3g-näten men för användarna innebär det också utsikter om bättre samtalskvalitet då tekniken använder sig av hd-ljud.

I Sverige är det ingen av annonsörerna som öppet har deklarerat när de tänkter lansera volte men enligt uppgifter till Telekom idag ska åtminstone Telia ha kommit långt i sina förberedande tester av tekninken.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!