Stöd för 4g-tal i nya Iphone

4G I och med lanseringen av Iphone 6 närmar sig dagen när vi med hög ljudkvalitet kan börja ringa vanliga telefonsamtal även över 4g-nätet.

Stöd för 4g-tal i nya Iphone

För att kunna ringa via 4g-nätet istället för att roama över till 2g eller 3g så fort man vill göra ett samtal behöver operatörerna sätta igång tekniken volte, eller voice over lte, i sina nät. Det arbetet har kommit längst i framför allt USA där operatörernas dåliga täckning och kapacitet för 3g gör att de snabbt behöver slussa över taltrafik till de nya 4g-näten. I slutet av året kommer tre av de fyra stora operatörerna i USA att erbjuda sina kunder volte-samtal.

Antalet mobiltelefoner med stöd för volte är dock starkt begränsat men i ock med tisdagens lansering av nya Iphone 6 står det klart att det viktigaste dragloket på smartphonemarknaden är klar att använda med den nya tekniken.

Stöd för volte finns i såväl Iphone 6 som Iphone 6 Plus.

I det korta perspektivet innebär volte i första hand en möjlighet för operatörerna att avlasta 3g-näten men för användarna innebär det också utsikter om bättre samtalskvalitet då tekniken använder sig av hd-ljud.

I Sverige är det ingen av annonsörerna som öppet har deklarerat när de tänkter lansera volte men enligt uppgifter till Telekom idag ska åtminstone Telia ha kommit långt i sina förberedande tester av tekninken.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.