Stopp för roamingavgifter inom EU

Operatörer Idag har Europaparlamentet slutligen röstat bort roamingavgifter inom unionen. Enligt det nya förslaget stryps avgifterna redan från våren 2016 och 2017 ska de vara helt borta.

Stopp för roamingavgifter inom EU

Idag röstade Europaparlamentet om EU:s nya telekompaket, som stötts och blötts sedan det presenterades 2013. Nu har parlamentet röstat för att roamingavgifter inom unionen ska bort. Man börjar med att strypa avgifterna redan 30 april nästa år, för att därefter helt stoppa dem från 15 juni 2017.

– Det här avskaffandet av roamingavgifter är något som efterfrågats länge av alla: vanligt folk, startups, småföretagare och alla möjliga organisationer. Tack vare det här avtalet blir Europa också den enda regionen i världen som garanterar ett öppet internet och nätneutralitet, kommenterade den spanska parlamentarikern Pilar del Castillo innan omröstningen.

Nya maxpåslag

Från 30 april 2016 ser maxgränserna ut såhär för roamingavgifter inom EU: 0,05 euro (cirka 50 öre) i minuten för utåtgående samtal, 0,02 euro (cirka 20 öre) per sms och 0,05 euro per megabyte mobildata. Det är alltså de belopp som får läggas på den kostnad som en kund redan har för tjänsterna på hemmaplan. Avgifter för att ta emot ett samtal har inte spikats, men Europaparlamentet konstaterar i ett pressutskick att man förväntar sig att de blir ”avsevärt lägre”.

Dagens maxpåslag är 0,19 euro för utgående röstsamtal, 0,05 euro för inkommande samtal, 0,06 euro för sms och 0,20 euro per megabyte data.

Operatörer kan, om de bevisar att deras roamingkostnader blir för svåra att bära, få godkänt att lägga på ett ”minimalt” påslag för att täcka kostnaderna så att de inte påverkar priserna på hemmamarknaderna. De som i så fall avgör det är respektive nationell myndighet, i Sverige är det PTS. I vissa lägen öppnar EU också för att tillåta vissa påslag för att skydda mot missbruk, som permanent roaming – alltså att en enhet använder roaming under lång tid.

Nätneutralitet framröstad

Parlamentet har samtidigt röstat igenom ett förslag för nätneutralitet, som slår fast att ingen operatör får blockera eller dra ner hastigheten om det inte handlar om att följa domstolsbeslut, följa lagar, förebygga nätverksproblem eller attacker. Däremot får operatörer tillhandahålla gräddfiler med högre hastighet – men så länge de inte påverkar hastigheterna i stort.

Slutligen måste operatörer också bli tydligare med att visa kunder vilka trafikhastigheter de kan komma att förvänta sig av ett fast- eller mobilt internetavtal. Visar det sig att det handlar om stora skillnader som är återkommande så ska kunder kunna förvänta sig en kompensation.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.