Stor besvikelse hos Apple-fansen

Förväntningarna var enorma inför Apples lansering. Men det blev ingen Iphone 5 som så många trodde och hoppades på utan bara en upphottad 4:a.

Stor besvikelse hos Apple-fansen

Inte sedan Apples förra Iphone-lansering har spekulationerna kring en kommande mobiltelefon varit lika uppskruvade. Förhandsryktena pratade både om en helt nydesignad Iphone 5 och en budgetvariant av nuvarnde modellen. Inget av det infriades.

Avsevärt snabbare

Istället visade Apple upp en i och för sig imponerande uppdatering av Iphone 4 med tillägget s. Utseende är oförändrat men på insidan finns bland annat en dubbelkärnig A5-processor som enligt tillverkaren gör modellen till den snabbaste på marknaden.

Bland nyheterna fanns också en kraftigt förbättrad kamera med 8 megapixels cmos-sensor och optik med bländare f2,4. Förutom att bilderna ska bli mycket bättre kommer kameran också att kunna filma i full hd-uppösning.

Siri förstår dig

Störst utrymme under presentationen gav Apple åt den avancerad röststyrning som inbjudan antydde skulle komma. Hon lystrar till namnet Siri och ska klara av att förstå vanligt talat språk och inte bara korthuggna instruktioner. Funktionen är integrerad med exempelvis mejl, meddelandehantering och sökfunktioner. Av uppvisningen att döma fungerar tekniken, som ursprungligen kommer från amerikanska försvarsindustrin, häpnadsväckande bra. Om det håller i praktiken återstår att se. Klart är i alla fall att det inte blir något svenskt språkstöd, åtminstone till att börja med.

Stor besvikelse

Besvikelsen över att det varken blev någon helt ny Iphone 5 eller någon budgetvariant som det spekulerats om gick inte att ta miste på bland de nästan 50 000 som följde lanseringen via svenska Mac Worlds live-rapportering. Reportern Anna Müllers sista inlägg efter presentationen beskriver stämningen ganska väl: Jag känner mig bakfull och besviken.

Inte heller börsen reagerade positivt på lanseringen och kursen på Apples aktier sjönk först kraftigt även om den senare återhämtat sig.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.