Stor guide: Här är SD-Wan-lösningarna 2023

SD-wan SD-Wan fortsätter att vara hett. Telekom idag har kartlagt vad de svenska operatörerna och integratörerna har att erbjuda när det kommer till mjukvaru-styrda nätverk.

Stor guide: Här är SD-Wan-lösningarna 2023

Nätverkets pålitlighet och prestanda blir bara mer och mer viktigt och Software-Defined Wide Area Network fortsätter att vara en populär lösning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Precis som vi tidigare bland annat jämfört crm-system, videomöteslösningar och molnlösningar har det nu återigen blivit dags att titta på SD-Wan. Operatörerna och integratörerna har fått svara på samma 29 frågor.

Globalconnect

Service Provider

1. Leverantörer: Versa och Fortinet.

2. Lösning: Smartconnect är en lösning som ger kunden en enkel och lättanvänd it-helhetslösning som samlar alla nätverksprodukter under ett tak och ser till att allting fungerar sömlöst och säkert. Det som tidigare krävde fungerar sömlöst och säkert. Det som tidigare krävde flera tjänster från olika leverantörer med sina portaler, prisplaner, hårdvara och interna experter har vi samlat i en enda lösning. I lösningen ingår bland annat  Managed Lan och wifi för trådlösa och trygga lokala nätverk, liksom SD-WAN som kopplar samman dina olika arbetsplatser och molntjänster i en privat och säker nätverksmiljö. Dessutom får man full överblick över allt som rör organisationens nätanvändning i en marknadsledande portal.Man kan som kund börja med en eller ett par produkter för att sedan gå över till en skräddarsydd helhetslösning.

3. Kunder med SD-Wan: Ett hundratal SD-WAN kunder, några referenskunder är  Gavlegårdarna, CirkleK, Pinchos, Clas Ohlson.

4. Marknad: B2B, Retail, Offentlig sektor och Proptech.

5. Kundernas drivkrafter: Säkerhet, tillgänglighet, flexibilitet.

6. Er största fördel: Allt på ett ställe: I lösningen SmartConnect samlar vi alla produkter i en säker digital lösning. Allt fungerar sömlöst och till en fast månadsavgift. Full kontroll: Den digitala portalen ger kunderna full översikt över hela sitt nätverk och alla accesser och möjligheten att hantera sin lösning i realtid. Helt säkert: Våra experter övervakar kundernas nätverk 24/7/365, vilket säkerställer att alla säkerhetsluckor täpps igen.

7. Er största nackdel: Vi upplever att många kunder ser komplexiteten som en nackdel och initialt kan en SD-WAN-lösning upplevas som ganska komplext. Det är många frågor att ta ställning till när designen av ett SD-WAN-nät ska sättas upp.

8. Plattformen utvecklad för SD-Wan: Ja.

9. Migration från nuvarande lösning: Ja.

10. Central management: Ja.

11. Möjligheter till segmentering av trafiken: Ja.

12. Möjlighet att lägga till fler nätverk, så kallad SD-Branch: Ja.

13. Möjlighet att jobba med API: Ja.

14. Möjligheter till Multi-Tenancy: Ja.

15. Topologier som stöds: Punkt-till-Punkt (Point-to-Point), Full Mesh,Hub-and-Spoke, Partiell Mesh, Dual-Hub, Gräns-Gateway och Cloud OnRamp.

16. Leverans utan publikt moln: Ja.

17. Möjlighet att identifiera och lokalt bryta ut trafik mot specifika SaaS-tjänster: Ja.

18. Automatisk uppdatering av de applikationsmönster som används för applikationsidentifiering: Ja.

19. Möjlighet att styra trafik om central internetförbindelse erbjuder en bättre användarupplevelse: Ja.

20. Stöd för dynamisk uppkoppling av SD-Wan mot IaaS- eller Paas-tjänster: Ja.

21.Stöd för dynamisk uppkoppling av SD-Wan mellan IaaS- eller PaaS-tjänster: Ja.

22. Stöd för segmentering mot IaaS- eller PaaS-tjänster: Ja.

23. Möjlighet att koppla mot molnbaserade säkerhetslösningar: Ja.

24. Möjlighet använda Wan-optimering:  Ja.

25. Hantering av policys för vilken trafik som kan drivas över internet, så kallad Policy driven Internet breakout: Ja.

26. Teknik som stöds för transport: MPLS (Multiprotocol Label Switching), Bredbandsinternet, 4g/LTE och 5g, Satellit och Ethernet eller Metro Ethernet.

27.Möjligheter till rapporter:  Ja.

28. Möjlighet till övervakning av användarupplevelse: Ja.

29. Automatisk anpassning för att maximera användarupplevelse: Ja.

Tele2

Service Provider

1. Leverantörer:  Cisco Catalyst SD-WAN, Cisco Meraki, Fortinet. 

 2. Lösning: Både managerad och co-managerad tjänst.

3. Kunder med SD-Wan: Vi har ett större antal kunder. 

4. Marknad: Norden.

5. Kundernas drivkrafter: Många olika drivkrafter där kunder i den privata sektorn ofta drivs av ”cloud first” och applikationsinsikter, medan offentlig sektor drivs av segmentering, kryptering och co-management.

6. Er största fördel: Tjänsten är Fullt managerad eller co-managed av oss och Mobilt bredband med 5g-anslutning ingår som primär eller sekundär. NGFW(Next Generation Firewall) som ingår. Lösningen är integrerad med Tele2 Network as a Service. Vi använder betalningsmetoden Pay as you go.

7. Er största nackdel: Det finns inga nackdelar med att välja lösningen från Tele2, men såklart så finns det delar som vi kan vidareutveckla exempelvis att vidareutveckla en attraktivare paketering till våra SME-kunder.

8. Plattformen utvecklad för SD-Wan: Ja, helt för SD-WAN. Ingen kompromiss på funktionalitet med möjlighet till valfrihet av leverantör för access.

9. Migration från nuvarande lösning: Tele2:s lösning bygger på Zero Touch Provisioning och inkluderat mobilt bredband. På så sätt kan all konfiguration göras klar utan förkonfiguration av HW. Genom inkluderat MBB kommer SD-Wan router automatiskt hämta konfiguration så snart den ansluts. Därmed kan tjänst kvalitetssäkras innan eventuell migrering av ytterligare anslutningar.

10. Central management: Tele2 erbjuder flera lösningar för SD-Wan. Gemensamt för dessa är central orkestrering och övervakning som är integrerad med Tele2:s processer och stödsystem. Kundnära processer är integrerat med Tele2 Service Online och homogen med övriga tjänster inom Tele2 Network as a Service.

11. Möjligheter till segmentering av trafiken: Segmentering på vrf-nivå. Respektive vrf kan hantera överlappande IP-adresser och QoS på samma sätt som i MPLS.

12. Möjlighet att lägga till fler nätverk, så kallad SD-Branch: Ja, Tele2 erbjuder flera lösningar för SD-Wan där SD-Branch finns med.

13. Möjlighet att jobba med API: Ja, Tele2 erbjuder API:er för processer inom request fullfilment och incident management.

14. Möjligheter till Multi-Tenancy: Multi-Tenancy är inte en del av erbjudandet. Beroende på kundkrav etablerar vi central infrastruktur antingen som single-tenant eller multi-tenant. 

15. Topologier som stöds: Hub and spoke eller full mesh. Beroende på nätverkets geografiska räckvidd, antalet siter, antalet tunnlar och applikationers hemvist anpassas tjänsten efter kunders krav och effektivitet.

16. Leverans utan publikt moln: Tele2 anpassar central infrastruktur efter kunders krav.

17. Möjlighet att identifiera och lokalt bryta ut trafik mot specifika SaaS-tjänster: Ja, lösningen identifierar applikationer och kan med hjälp av split tunneling dirigera viss trafik lokalt. Lösningen har även stöd för Cloud on ramp vilket integrerar med de etablerade SaaS-leverantörerna. Därmed anropas även telemetridata för kvalitet. Tjänsten kan identifiera 1400+ applikationer.

18. Automatisk uppdatering av de applikationsmönster som används för applikationsidentifiering: Applikationsidentifering baseras på NBAR för att identifiera applikationer från L3 till L7. Det baseras på en databas som kontinuerligt uppdateras.

19. Möjlighet att styra trafik om central internetförbindelse erbjuder en bättre användarupplevelse: Ja, genom SLA per förbindelse eller applikation går det att välja alternativ förbindelse

20. Stöd för dynamisk uppkoppling av SD-Wan mot IaaS- eller Paas-tjänster: Ja, det går att förlänga Wan till IaaS (ej PaaS). Lösningen Tele2 erbjuder möjliggör även automatisk integration och provisionering av IaaS hos de ledande IaaS leverantörerna, Azure, AWS och Google.

21. Stöd för dynamisk uppkoppling av SD-Wan mellan IaaS- eller PaaS-tjänster: Det finns stöd för Multi-cloud och SD-Wan i IaaS fungerar på samma sätt som edge.

22. Stöd för segmentering mot IaaS- eller PaaS-tjänster: Ja, fungerar på samma sätt som i edge.

23. Möjlighet att koppla mot molnbaserade säkerhetslösningar: Ja, det går att skapa tunnlar till ”alla” plattformar. Tjänsten är särskilt anpassad för integration med Cisco Umbrella och tjänsten är i grunden integrerad med molnbaserad säkerhetsplattform där edge kontinuerligt uppdateras.

24. Möjlighet använda Wan-optimering: TCP-optimering erbjuds, men förekommer sällan i Norden.

25. Hantering av policys för vilken trafik som kan drivas över internet, så kallad Policy driven Internet breakout: Finns flera valmöjligheter och är en del av design för respektive kund. Tele 2 rekommenderar i första hand lokal internet breakout för de stora SaaS-leverantörerna. Utöver det kan Information särskilda kundunika applikationer ingå i policy alternativt all trafik.

26. Teknik som stöds för transport: Internet, MPLS, 4g, LTE, 5g samt i princip vad som helst som baseras på IP och håller en standard som tillåter kryptering. Ett exempel som ännu inte levererats till kund är satellit-kommunikation (till exempel Starlink).

27.Möjligheter till rapporter: Lösningen erbjuder rapporter som kan anpassas och automatgenereras med önskat intervall.

28. Möjlighet till övervakning av användarupplevelse: Ja, lösningen har stöd för QoE (Quality of Experience) för att se hur användare upplever lösningen.

29. Automatisk anpassning för att maximera användarupplevelse: Ja, genom SLA går det att mäta kvalitet och automatiskt anpassa routing.

Telenor

Service Provider

1. Leverantörer: Fortinet, HPE/Aruba, Cisco, CATO Networks.

2. Lösning: SD-WAN-portföljen innehåller förutom SD-WAN även SD-Branch (LAN/WiFi) och säkra klientanslutningar (för hybrida arbetsmiljöer etc). Den erbjuds som managerad tjänst med möjlighet till co-managerad. Anslutningar som Internet och 4G/5G kan erbjudas till lösningen då Telenor kan leverera en komplett end-to-end-lösning för kunden.

3. Kunder med SD-Wan: Från lite mindre kunder med fåtal siter till större kunder med flera hundra siter. SD-WAN är relevant för de flesta branscher. Bland Telenors kunder finns allt från bygg och fastighet till hotell och industri.

4. Marknad: Fokus på nordiska marknaden men även kunder med verksamheter utanför Norden. Privat såväl som offentlig sektor (tex via Kammarkollegiet).

5. Kundernas drivkrafter: Ökad användning av molnbaserade applikationer samt att centrala resurser flyttas till molntjänster, t.ex. Azure och AWS. Det kräver ofta en ny nätinfrastruktur. Krav på flexibilitet avseende både val av anslutning samt att lösningen skall kunna förändras och utvecklas i takt med verksamheten. Kunderna efterfrågar också utökad säkerhet, visibilitet, tydlig helhetslösning samt kostnadseffektivisering.

6. Er största fördel: Nordisk operativ modell vilket skapar fördelar för nordiska kunder samt effektivare förvaltning. Strategisk partner med Fortinet i Norden. Telenor baserar tjänsterna på en världsledande skalbar säkerhetsplattform. Vi erbjuder stor flexibilitet och ett helhetsåtagande inklusive fast/mobil konnektivitet och LAN/WiFi. Telenor har lång erfarenhet av att erbjuda och leverera SD-WAN.

7. Er största nackdel: Många företag känner inte till Telenors kompetens och erbjudanden inom nätverk och säkerhet där SD-WAN ingår.

8. Plattformen utvecklad för SD-Wan: Ja, plattformen är utvecklad för SD-WAN med säkerhet i fokus (NGFW och flertal säkerhetsfunktioner). Plattformen använder hårdvaruaccelerering som skapar hög prestanda och skalbarhet. I plattformen finns även funktioner för ZTNA, klientskydd såsom EDR och SASE. Detta inom samma plattform och fabrikat.

9. Migration från nuvarande lösning: Telenor har stor erfarenhet av att migrera nuvarande lösningar till Telenors SD-WAN tjänst. Detta har varit alltifrån mindre kunder inom Sverige till de allra största företagen med stor geografisk spridning inom Norden och även utanför Norden.

Migreringar av kunder kan ha olika komplexitet, beroende på kundens miljö, vilka komponenter som skall migreras (SD-Wan, konnektivitet, SD-Branch etc). Vi arbetar efter en fördefinierad process från designfas till implementation. Vi tillämpar Zero-touch provisioning när stöd för DHCP finns i konnektivitetstjänsten. Telenors konnektivitetstjänst och SD-WAN plattform stödjer DHCP. Om konnektivitetstjänsten vid leverans inte stödjer DHCP kan detta lösas via pre-staging alternativt via 4g/5g och Out of Band-management.

10. Central management: Det är en grundkomponent som alltid ingår i Telenors SD-WAN-erbjudande. Det möjliggör snabba ändringar i hela nätet från centralt managementgränssnitt. Kunden har full visibilitet över status, applikationer och händelser i nätet (single pane of glass). Möjlighet till Co-management via den centrala management plattformen och/eller via API finns.

11. Möjligheter till segmentering av trafiken: Brandväggspolicies som segmenterar baserat på VLAN, applikation etc. Virtuella instanser för NGFW/routing tillämpas. I tillägg kan även klient- eller rollbaserad segmentering erbjudas.

12. Möjlighet att lägga till fler nätverk, så kallad SD-Branch: Ja, SD-Branch finns som standarderbjudande som integrerad del av SD-WAN i samma plattform. Även hybridlösningar med andra LAN/WiFi plattformar erbjuds beroende på kundens krav.

13. Möjlighet att jobba med API: API-stöd är en viktig del i lösningen och utvecklas kontinuerligt. Olika API stöd finns för att underlätta för kunderna och Telenor. Dels för att erbjuda self service. Dels finns API-stöd mot SD-WAN-plattformen för co-management, dels har Telenor utvecklat API:er som kunder kan använda för orderläggning och administration.

14. Möjligheter till Multi-Tenancy: Vår SD-WAN plattform stödjer multitenancy genom segmentering i den centrala managerings- och orkestreringsplattformen. Stöd för multitenancy i vår nätcentriska SD-WAN-plattform finns för att segmentera kunder som har hybridlösningar som SD-WAN/MPLS.

15. Topologier som stöds: SD-WAN lösningen stödjer fler olika topologier så som full-mesh, hub/spoke eller partly meshed. Vilken topologi som skall användas kan anpassa efter kundens verksamhet och behov.

16. Leverans utan publikt moln: Telenors SD-WAN tjänst har inget beroende av publikt moln vilket innebär att den kan levereras utan publikt moln. Dock kan vissa säkerhetsfunktioner kräva tillgång till publikt moln.

17. Möjlighet att identifiera och lokalt bryta ut trafik mot specifika SaaS-tjänster: Ja. Detta hanteras med applikationsstyrning där fördefinierade SaaS-tjänster och applikationer kan identifieras och skapa policies för styrning och prioritering. Tjänsten kan identifiera över 5000 applikationer med över 20 distinkta applikationskategorier så trafiken väljer den bästa vägen till en viss destination, vilket är viktigt i SD-WAN. Det finns även möjligheten att definiera anpassade applikationsflöden där det behövs. Tjänsten har även möjlighet att styra trafiken på nätnivå, där en central databas för nätsegment tillhörande olika internetbaserade tjänster används för trafikstyrning.

18. Automatisk uppdatering av de applikationsmönster som används för applikationsidentifiering: Ja. Detta uppdateras kontinuerligt, i realtid.

19. Möjlighet att styra trafik om central internetförbindelse erbjuder en bättre användarupplevelse: Applikationsstyrningen appliceras via policies och prestandakrav utifrån parametrar som delay, jitter, packet loss och väljer mest fördelaktiga väg för applikationen. Till exempel via local break-out eller central internetförbindelse.

20. Stöd för dynamisk uppkoppling av SD-Wan mot IaaS- eller Paas-tjänster: Ja, detta kan hanteras med applikationsstyrning enligt beskrivning ovan. Dessutom kan virtuella SD-WAN-instanser etableras i publika molntjänster som Azure, AWS, Google Cloud, Oracle Cloud etcetera.

21. Stöd för dynamisk uppkoppling av SD-Wan mellan IaaS- eller PaaS-tjänster: Ja, med hjälp av brandväggspolicys kan uppkoppling mellan SD-WAN och IaaS / Paas tjänster ske dynamiskt. Virtuella SD-WAN-instanser etableras för kommunikation mellan IaaS- eller PaaS-tjänsterna.

22. Stöd för segmentering mot IaaS- eller PaaS-tjänster: Ja, med hjälp av brandväggspolicys kan segmentering etableras mot IaaS / Paas tjänster.

23. Möjlighet att koppla mot molnbaserade säkerhetslösningar: Ja, det finns stor flexibilitet i hur och var olika säkerhetsfunktioner realiseras. Det finns ofta fördelar med att implementera säkerhetsfunktionerna nära användarna. Lösningen erbjuder även möjlighet att etablera tunnlar som styr mot önskad säkerhetslösning i molnet. Stöd finns i plattformen för dynamiska tunnlar för att uppnå automatisk styrning mot geografiskt närmaste datacenter.

24. Möjlighet använda Wan-optimering: Det finns stöd för Wan-optimering med hjälp av fördefinierade applikationer och specifika protokoll.

25. Hantering av policys för vilken trafik som kan drivas över internet, så kallad Policy driven Internet breakout: Local breakout hanteras med applikationsstyrning. Policies kan skapas baserat på fördefinierade applikationer eller egendefinierade signaturer.

26. Teknik som stöds för transport: Internet, MPLS, 4g/5g, fiber.

27. Möjligheter till rapporter: Ja, i tjänsten erbjuds visibilitet i form av trafikanalys, nätverksstatus, applikationsstatistik, säkerhetsfunktioner etcetera dels via webbaserad portal, dels via rapporter (standard eller kundanpassade).

28. Möjlighet till övervakning av användarupplevelse: Tjänsten kan presentera latency, jitter, packet loss som kan användas för att indikera användarupplevelse. Nyttjandegrad och konsumtion av olika applikationer visas också och kan användas som mått på användarupplevelse.

29. Automatisk anpassning för att maximera användarupplevelse: Via applikationsstyrning och med hjälp av health check som mäter kvalitet/prestanda kontinuerligt på olika interface, kan optimal styrning uppnås och därmed höja användarupplevelsen.

Conscia

Integratör

1.   Leverantörer: Cisco och Palo Alto Networks.

2.Lösning: Både managerade och co-managerade SD-Wan lösningar.

3. Kunder med SD-Wan: Conscia har idag 25+ kunder som använder sig av SD-WAN levererat av Conscia. Majoriteten är managerade kunder.

4. Marknad: Conscia vänder sig till europeiska kunder med global spridning. De kunder som idag konsumerar Conscias managerade tjänst verkar i ca 60 länder och har tillsammans upp mot 1600 installerade SD-Wan-siter.

5. Kundernas drivkrafter: Kostnadsbesparingar, automation, säkerhet, krav på molnintegration, åldersutbyten, standardisering, ett ökat behov att konsumera tjänster på internet.

6.Er största fördel: Conscia erbjuder anpassade SD-Wan-lösningar, allt från skräddarsydda till fullt managerade. Egenhändigt framtagen optimerad automation gör att eventuella fel identifieras automatiskt innan felsökning ens hinner påbörjas vilket minimerar eventuell kundpåverkan. Conscia är operatörsoberoende vilket ger utrymme för våra kunder att välja den internetaccess som är lämpligast per land. Som alternativ har även Conscia ett etablerat samarbete med en förbindelsebroaker som kan erbjuda bästa möjliga access per land. För att säkerställa rätt lösning och leverans har Conscia välutvecklade metoder för att ta fram allt från kravbild, utvärdering till leverans och därefter uppföljande operationella, taktiska och strategiska möten.

7. Er största nackdel: Då Conscia erbjuder flera lösningar så kan det vid första anblick kännas utmanande att välja rätt. För att få en så bra implementation som möjligt kan det initialt kännas tidsödande då standardisering krävs innan utrullning kan påbörjas. Givetvis hjälper Conscia till under hela resan för att göra detta så effektivt som möjligt. Vi ser oss helst som en partner till våra kunder där vi tillsammans utvecklas, standardiserar och kontinuerligt säkerställer att leveransen är i enlighet med förväntan och justeras vid behov.

8. Plattformen utvecklad för SD-Wan: Conscia kan erbjuda flera olika SD-Wan lösningar. Lösningar kan erbjudas som från början är byggda och optimerade för SD-Wan men vi har även lösningar som bygger på brandväggar vilka uppdaterats med SD-Wan funktionalitet.

9. Migration från nuvarande lösning: Detta beror mycket på hur WAN-leveransen ser ut och vilka produkter som används innan en migrering till SD-WAN initieras. I vissa fall kan produkter återanvändas vilket underlättar enormt mycket då man undviker behovet av att skeppa nya produkter. Detta kortar därmed migreringstiden och i de flesta fall även kostnaderna vid en övergång till SD-WAN.

Men i de flesta fall så initieras en flytt till SD-WAN i samband med åldersutbyte av produkter. Conscia erbjuder ett flertal automatiserade lösningar där målsättningen alltid är att produkterna ska konfigureras automatiskt så snart de kommer i kontakt med Internet.

10.  Central management: Samtliga lösningar som Conscia levererar använder sig av central management. Vi erbjuder dessutom egenhändigt framtagen automation till vår managerade tjänst. Conscia kan även hjälpa våra kunder med att komma igång med sin egen automation om så önskas.

11. Möjligheter till segmentering av trafiken: Segmentering kan erbjudas i form av makrosegmentering, där trafiken är fullt separerad mellan alla SD-Wan Edges, och mikrosegmentering där trafiken märks och säkerhet kan appliceras baserat på trafikmärkning mellan alla SD-Wan Edges. Då Conscia har flera lösningar är möjlighet till segmentering varierande per lösning.

12.  Möjlighet att lägga till fler nätverk, så kallad SD-Branch: Conscias SD-Wan-lösningar erbjuder det som ibland kallas för SD-Branch. Hur SD-Branch realiseras varierar beroende på vilken av Conscias lösningar som används. Oftast realiseras SD-Branch med flera fristående produkter är vår erfarenhet.

13.  Möjlighet att jobba med API: Absolut, samtliga av Conscias SD-Wan-lösningar använder sig av öppna API:er. Conscia kan erbjuda access till dessa APIer även i de fall då SD-Wan levereras som managerad tjänst.

14.  Möjligheter till Multi-Tenancy: Multi-Tenancy kan erbjudas i ett par av de lösningar som erbjuds. Hur och i vilken form multi-tenancy erbjuds varierar mellan de olika produkterna.

15.  Topologier som stöds: Beroende på vilken lösning som används kan vi erbjuda alla tänkbara topologier. Allt i från punkt till punkt förbindelser till så kallad full-mesh.

16.  Leverans utan publikt moln: Ja, några av Conscias lösningar kan erbjudas helt utan access till internet.

17.  Möjlighet att identifiera och lokalt bryta ut trafik mot specifika SaaS-tjänster: Ja samtliga Conscias SD-Wan-lösningar kan erbjuda detta. Det finns olika lösningar för att identifiera SaaS-trafik, Conscia hjälper givetvis till att välja den lösning som matchar kundens krav bäst. De flesta lösningar som erbjuds har idag automatiska uppdateringar för att identifiera olika SaaS-tjänster. Vissa har även återkoppling från SaaS-tjänsten för att säkerställa användarupplevelsen på båda sidor, på klient- och SaaS-sidan.

18.  Automatisk uppdatering av de applikationsmönster som används för applikationsidentifiering: Beroende på vilken lösning så varierar detta lite. Samtliga lösningar uppdaterar sina mönster minst en gång om dagen.

19.  Möjlighet att styra trafik om central Internetförbindelse erbjuder en bättre användarupplevelse: Ja, om central internetaccess erbjuder bättre användarupplevelse än lokal internetaccess så kan trafiken styras om för att ge användaren en så bra upplevelse som möjligt.

20. Stöd för dynamisk uppkoppling av SD-Wan mot IaaS- eller Paas-tjänster: Ja, det finns stöd för uppkoppling med hjälp av dynamiska tunnlar mot samtliga av de stora leverantörerna (AWS, Azure, Google CP med flera). Exakt vilka som stöds och hur varierar lite beroende på vilken lösning man väljer att använda sig av.

21. Stöd för dynamisk uppkoppling av SD-Wan mellan IaaS- eller PaaS-tjänster: Ja, det finns stöd för dynamisk uppkoppling mellan olika PaaS- och IaaS-tjänster. Hur och i vilken omfattning varierar lite mellan Conscias olika SD-Wan-lösningar.

22. Stöd för segmentering mot IaaS- eller PaaS-tjänster: Det erbjuds segmentering, men hur den realiseras och i vilken omfattning varierar mellan Conscias olika SD-Wan-lösningar.

23. Möjlighet att koppla mot molnbaserade säkerhetslösningar: Ett par av Conscias SD-Wan-lösningar kan med hjälp av API:er bygga säkra tunnlar och automatisk styra trafiken till närmaste moln-brandvägg. Då Conscia kan erbjuda flera olika SD-Wan-lösningar skiljer detta sig mellan de olika lösningarna där vissa saknar stöd för API:er och därmed bygger statiska tunnlar som alternativ. Men samtliga lösningar erbjuder stöd för SASE.

24. Möjlighet använda Wan-optimering: Conscia upplever det som att behovet av Wan-optimering minskat då mer och mer av trafiken styrts om och numera går direkt ut mot internet. Men ett par av Conscias lösningar erbjuder inbyggd Wan-optimering vid behov.

25. Hantering av policys för vilken trafik som kan drivas över internet, så kallad Policy driven Internet breakout: Gemensamt för samtliga av Conscias SD-Wan-erbjudanden är att vi kan erbjuda Policy driven Internet breakout baserat på applikation.

26. Teknik som stöds för transport: Internet, MPLS, 4g, LTE, 5g, annan som baseras på IP.

27. Möjligheter till rapporter: Ja, de flesta av Conscias SD-Wan-lösningar erbjuder dynamiskt uppdaterade rapporter nåbara via en webbläsare. Vanligtvis kompletterar vi detta med regelbundna avstämningar med våra kunder för att säkerställa att rätt information prioriteras och för att ta del av hur kunden faktiskt upplever sin leverans av SD-Wan.

28. Möjlighet till övervakning av användarupplevelse: Ja, det finns lite olika mogenhet i hur detta hanteras i Conscias olika SD-Wan-lösningar. De mest sofistikerade alternativen kräver tilläggsprodukter så som Ciscos Thousand Eyes eller Palo Altos Autonomous Digital Experience Management.

29. Automatisk anpassning för att maximera användarupplevelse: Ja inbyggt i SD-Wan-lösningarna finns SLA-mätningar som hela tiden aktivt undersöker kvalitet och tillgänglighet. Till dessa mätningar kopplas ett SLA. Om SLA bryts kan de olika SD-Wan-lösningarna styra om trafiken om det finns ett bättre alternativ.

Telia/Telia Cygate

Service Provider och integratör

1. Leverantörer: Fortinet, Cisco, Meraki, Nokia, HP Aruba, Checkpoint. Beroende på service provider eller integratör har vi även ett antal andra leverantörer bereonde på kundönskemål

2. Lösning: Erbjuder både co-managerad och managerad beroende på kundpreferens.

3. Kunder med SD-wan: Vi har idag hundratals kunder med SD-Wan lösningar.

4. Marknad: Norden.

5. Kundernas drivkrafter: Verksamhetsförändringar, journey to the cloud, önskad funktionshöjning så som ökad säkerhet och trafikuppföljning samt önskemål om ökad flexibilitet i underlay (exempelvis global tillgång).

6. Er största fördel: Tack vare stor bredd i portföljen, olika affärsmodeller och olika manageringsmodeller (i cloud och on-prem) kan vi tillgodoso olika kundbehov. Vi har även SLA i hela lösningen vilket möjlighet en väldigt smidig kombination med underlay.

7. Er största nackdel: Vår stora portfölj kan i vissa fall ge komplexitet i val av lösning. SD-wan passar inte alltid alla trafikbehov, till exempel för den mest kritiska trafiken där vi istället rekommenderar mer dedicerade alternativ.

8. Plattformen utvecklad för SD-wan: Vi har smidiga helhetslösningar där SD-wan är en del, vilket ger en enkelhet och överblick för Lan till Wan och med nätnära säkerhet. Har kund komplexa krav på trafikstyrning och en mer anpassad lösning har vi även lösningar helt utvecklade för SD-wan.

9. Migration från nuvarande lösning: Vi erbjuder zero-touch men också assisterad migrering med eller utan mellansteg i hybridlösningar. Stöder migrationslösningen ej DHCP så erbjuder vi möjlighet till pre-konfiguerade enheter liksom stöd av tekniker på site.

10. Central management: Ja, vi har både molnmanagerade lösningar och lösningar managerade centralat hos vår systemintegratör Telia Cygate.

11. Möjligheter till segmentering av trafiken: Segmentering på många granulära nivåer hela vägen ner till microsegmentering.

12. Möjlighet att lägga till fler nätverk, så kallad SD-Branch: Ja.

13. Möjlighet att jobba med API: Lösningarna stödjer användning och integrering via API. API-användning ökar och vi ser att sättet att integrera börjar bli mer moget.

14. Möjligheter till Multi-Tenancy: Ja, multi tenancy stöds. Lösningar levererade som tjänst bygger med fördel på multi tennacy för att kunna erbjuda skalfördelar.

15. Topologier som stöds: Fully meshed, partly meshed och hub- and spoke beroende på kundsituation.

16. Leverans utan publikt moln: Ja, beroende på andra krav och val av lösning.

17. Möjlighet att identifiera och lokalt bryta ut trafik mot specifika SaaS-tjänster: Ja, med hjälp av av identifiering av trafik/applikation.

 18. Automatisk uppdatering av de applikationsmönster som används för applikationsidentifiering: Ja.

19. Möjlighet att styra trafik om central internetförbindelse erbjuder en bättre användarupplevelse: Ja.

20. Stöd för dynamisk uppkoppling av SD-Wan mot IaaS- eller Paas-tjänster: Ja.

21. Stöd för dynamisk uppkoppling av SD-Wan mellan IaaS- eller PaaS-tjänster: Ja.

22. Stöd för segmentering mot IaaS- eller PaaS-tjänster: Ja.

23. Möjlighet att koppla mot molnbaserade säkerhetslösningar: Ja.Styningen mot närmaste datacenter konfigueras normalt i lösningen genom val efter kundpreferens.

24. Möjlighet använda Wan-optimering: Ja, vi använder multiple paths (från MPLS till best effort internet), dynamic routing, local/central internet break out.

25. Hantering av policys för vilken trafik som kan drivas över internet, så kallad Policy driven Internet breakout: Detta sätts efter kunds behov på applikationsnivå för maximal kundupplevelse.

26. Teknik som stöds för transport: Internet, 4g, 5g, MPLS och LTE.

27.Möjligheter till rapporter: Ja, anpassningsbara rapporter i webportal eller via utskick direkt till mottagare.

28. Möjlighet till övervakning av användarupplevelse: Ja.

29. Automatisk anpassning för att maximera användarupplevelse: Ja.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.