Stor ökning för ip-telefoni inom EMEA

Försäljningen av ip-telefoni har ökat med drygt 60 procent i EMEA-området jämfört med andra kvartalet 2004, enligt analysföretaget Canalys. Majoriteten av försäljningen består av hybrid-växlar, men Canalys spår att rena ip-växlar kommer att ta över mer av marknaden i takt med att distributionskanalerna förbättras.

Leveranserna av ip-telefoni står totalt för 16,2 procent av all företagstelefoni, en siffra som ständigt växer. Cisco och 3com har länge varit marknadsledande, men uppstickare finns. Ett exempel är Swyx som nu tagit sig in på topp 10-listan i Europa, Mellanöstern och Afrika. Enligt Canalys står det helt klart att den stora utvecklingspotentialen för marknaden finns inom den rena ip-telefonin.

Företagstelefonin i stort visar på en blygsammare ökning med 3,6 procent under årets andra kvartal. Alcatel har tagit över marknadsledningen med 16,4 procent och petar ned Siemens till en andraplats med 15,9 procent. Därefter följer Avaya på drygt 10 procent och Nortel på 9,5 procent. Ericssons andel har sjunkit något till 7,1 procent, men företaget ligger ändå kvar på en femteplats. De åtta största telefonileverantörerna står för nära 80 procent av marknaden och resten är uppdelad på mer än 30 företag, bland annat Philips, Samsung och Mitel.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.