Stor skärm på var tredje smartmobil

Mobilt Trenden med riktigt stora smartmobiler fick starkt genomslag under förra året. Var tredje såld enhet hade en skärm på fem tum eller större. Apple måste göra något, konstaterar Canalys analytiker.

Stor skärm på var tredje smartmobil

Smartmobiler med skärmar på fem tum eller större ökade med hela 369 procent under 2013, enligt siffror från Canalys. Globalt stod de för 34 procent av de sålda mobilerna och ännu mer i Kina och Sydostasien.

Samsung är den odiskutabla ledaren i segmentet med 44 procent av marknaden. Men många andra, som Lenovo, Huawei, LG och Sony, har också haft stark tillväxt på stora mobiler i den övre delen av sina produktportföljer.

Frågan är bara hur Apple ska hantera utanförskapet i förhållande till den framgångsrika fem tum plus-klubben?

– Kunderna förväntar sig nu att enheter i toppsegmentet ska ha stora skärmar och Apples frånvaro i den här marknaden kommer helt klart inte att bli långvarig. Apple behöver en smartmobil med stor skärm för att fortsätta vara konkurrenskraftiga och kommer att svara på det inom de närmaste månaderna, säger analytikern Jessica Kwee.

Fem tum plus-mobilerna står för 47 procent av smartphones med ett pris på 500 dollar eller mer. Av de resterande 53 procenten är 87 procent Iphones.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter