Stora Enso vill bygga mobilmaster i trä

Mobilnät Miljövänliga mobilmaster som byggs av trä i stället för stål och betong – det är målet när Stora Enso och Ecotelligent inleder ett nytt samarbete.

Stora Enso vill bygga mobilmaster i trä

Ett partnerskap mellan Stora Enso och finska företaget Ecotelligent ska resultera i att fler mobilmaster och liknande byggnationer som används för telekommunikationsutrustning ska byggas av trä i stället för stål och betong.

Så kallat kompositträ, som består av flera lager sammanfogat trä, kan användas för att konstruera stora paneler och balkar och är ett mycket starkt material. Materialet är naturligtvis utmärkt ut hållbarhetssynpunkt men gör också att exempelvis mobilmaster smälter in i omgivande natur på ett helt annat sätt.

Företagen kommer att använda sig av ett material som kallas LVL (laminated veneer lumber) och som är dubbelt så starkt som stål med motsvarande vikt. Det innebär att materialet är enklare att transportera till byggplatsen och att det kan levereras i form av moduler som sätts samman på byggplatsen utan behov av tung utrustning.

– Vi är stolta över att ingå ett samarbete med Ecotelligent som liksom vi strävar efter att tänja på gränser och visa på de många möjligheterna med trä, säger Lars Völkel på Stora Enso.

– Som en av de största träproducenterna och privata skogsägarna i världen spelar vi en viktig roll i den globala omvandlingen till en mer hållbar värld. Med detta partnerskap avser vi att utveckla en konkurrenskraftig och pålitlig leveranskedja för den växande marknaden för hållbara telekomtorn i trä.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.