Ann Hellenius väg in till uppdraget som Stockholms stads it-direktör gick från digitaliseringen av stadens skolor. Tidigare hade hon ett uppdrag som chef för en utvecklingsavdelning vid utbildningsförvaltningen i Stockholm och var en av de mest ledande när det gällde att utveckla digitaliseringen av stadens skolor. Sedan ungefär ett drygt år är hon istället it-direktör i staden, med högsta ansvar för it och digitalisering. Visioner saknas inte.
– Stockholm ska bli världens smartaste uppkopplade stad, säger Ann Hellenius.
Det innebär att Stockholm ska vara en hållbar stad. Både vad gäller miljö men också social hållbarhet. Och där är det viktigt att undvika att ett digitalt utanförskap uppstår.
– Vi behöver tidigt gå in på det området. När jag tänker programmering i skolorna till exempel, så handlar det inte bara om att få fram studenter till KTH utan för mig är det en större demokratifråga.
It, digitalisering och stadsbyggnad är idag just de tre sakerna. Men i framtiden tror Ann Hellenius att vi bara kommer att tänka på det som just stadsbyggnad. Och att få vara med och driva utvecklingen av huvudstaden, det är något som verkligen engagerar henne.
– Det är en stor förmån att få vara en del i att driva den här staden framåt. Det är både med stor glädje men också med stor ödmjukhet jag utför jobbet. Och det är något som verkligen engagerar mina medarbetare, säger Ann Hellenius.
Stora förändringar
För att digitalisering verkligen ska bli det där nya byggmaterialet för staden har Ann Hellenius redan genomfört rätt så stora förändringar. It-avdelningen är borta och har ersatts av en digitaliseringsavdelning. På det sättet får man en mer snabbfotad organisation.
– Som jag ser det kan vi inte ha en it-avdelning som den såg ut förr med riktlinjer och policys, utan det behövs en avdelning som kan visa på hur man kan utveckla en verksamhet med digitalisering. Det handlar mer om att agera dirigent och visa vägen istället för att vara polis, säger Ann Hellenius.
Digitaliseringsråd
Även ett digitaliseringsråd har tillsatts, som samlar chefer för ett stort antal förvaltningar och verksamheter i staden. Ett sätt att få spridning till fler verksamheter.
– Både vad vi kallar hårda och mjuka förvaltningar är med. Många av de tongivande och stora förvaltningarna och bolagen ingår här och det är oerhört viktigt, säger Ann Hellenius.
På kuppen tog hon dessutom hem en utmärkelse som årets europeiska it-chef på konferensen ICT Spring. En fjäder i hatten såklart.
– Bara att få vara nominerad kändes väldigt roligt och att vinna kändes otroligt. Men juryn hade uppmärksammat mycket av det innovativa sätt som vi bedriver digitalisering på här i Stockholms stad, med hur vi transformerat organisationen och vår strategi. Jag ser det som att jag fick vara en symbol för utvecklingen vilket är roligt och ärofyllt, säger Ann Hellenius.