Stora störningar i mobilnäten

Driftstörningar [UPPDATERAT] Sedan förmiddagen dras Telia och Tele2 med omfattande störningar. Även Telenorkunder ska ha problem. Bland de som drabbats finns polisen.

Störningarna i Telias och Tele2:s 3g-nät rapporterades först in vid 10-tiden i morse. Än så länge är det oklart vad störningarna beror på, och det finns inte heller någon prognos för när problemen kan vara avhjälpta.

– Vi vet inte så mycket mer än att det är 3g-nätet som påverkas. De första larmen fick vi vid 10-tiden idag. Vi har tekniker som arbetar med det här, men vi har ingen klartid att ge, säger Marcus Haglund på Telias presstjänst.

Rådet han ger kunder är att – om det går – slå av 3g och använda 2g-nätet, som ska fungera normalt. En risk finns dock att det kan bli överbelastat.

”Allt ligger inte nere”

Tele2 ska ha drabbats av problem med såväl 2g-, 3g- och 4g-näten i landet, skriver DN.se.

– Allt ligger inte nere, utan det är en driftstörning av typen som kommer och går. Samtal och mobilsurf kan avbrytas, säger presschefen Oliver Carrà till tidningen.

Telenorkunder drabbade

Också Telenorkunder har drabbats. Problemen där gäller 2g- och 4g-näten som delas med Tele2 och ska omfatta delar av norra Sverige och Mälardalen.

”För närvarande har vi en störning på mobilnätet (2G/4G) vilket kan medföra problem med samtal och surf. Våra tekniker jobbar på att lösa problemet så fort som möjligt och vi ber om ditt överseende under tiden”, skriver Telenor på sin sajt.

Följs av PTS

PTS i kontakt med operatörerna Under dagen har Post- och telestyrelsen, PTS, meddelat att de håller kontakten med operatörerna för att skaffa en bild av omfattningen. – Vi har en kontakt för att få en bild av läget. Samtidigt vill vi inte heller störa för mycket i en pågående akut situation, säger Peter Ekstedt, presschef på PTS. Senast dagen efter att att störningarna är avhjälpta ska en första rapport lämnas till myndigheten. Om felen är avhjälpta under dagen räknar PTS alltså med en rapport.

[UPPDATERAT] Problemen ska vara över

Vid 14-tiden meddelade både Telia och Tele2 att prognosen är att problemen ska vara åtgärdade till 15-tiden. Och strax efter 15 meddelade Tele2 att röstsamtalen fungerat normalt sedan lunchtid, och att mobilsurf återgått till normal funktion sedan 14-tiden.Enligt Tele2 har företaget prioriterat röstsamtal under dagen.

Under dagen har inte bara privatkunder utan också ett stort antal företagskunder drabbats.

– Det här omfattar inte bara privatkunder, och det är givetvis beklagligt. Det här påverkar all trafik som går via 3g-nätet, exempelvis mobila växellösningar, säger Marcus Haglund.

Störningarna i växeltjänster har bland annat drabbat polisen, som använder mobila växeltjänster från Telia, under dagen. Särskilt under förmiddagen var besvären stora.

– Det försvårar naturligtvis arbetet, men den information som jag fått är att allmänheten inte ska ha drabbats. Men det är klart att det är frustrerande för oss eftersom vi är väldigt beroende av fungerande telefoni, säger Thomas Agnevik, presstalesman vid polisen i Östergötland.

När Ti når fram under eftermiddagen såg det dock ljusare ut jämfört med tidigare under dagen.

– Det verkar fungera bättre nu, säger Thomas Agnevik.

Varför driftstörningar uppkommit är däremot fortfarande oklart. Men enligt Sveriges Radio ska felet uppkommit hos Tele2 – det ska ha påverkat de andra leverantörerna där näten delas.

– Enligt den information vi har fått har grundfelet uppkommit hos Tele2 den här gången, säger Staffan Lindmark, jurist på PTS till Sveriges Radio.

Om så är fallet bekräftas eller dementeras däremot inte av Tele2 för tillfället.

– Jag kan inte recensera det uttalandet. Vårt fokus under dagen, och det vi har lagt alla resurser på, är att åtgärda problemen. Nu när vi ser att det fungerar igen kan vi titta på hela bilden, säger Oliver Carrà, presschef på Tele2.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.