Storoperatörernas nätexperter: Så går 5g-utbyggnaden

5g 5g-utrullningen går vidare. Vi har pratat med storoperatörernas nätexperter om hur det går med utbyggnaden, de största hindren just nu och när kunderna kan förvänta sig 5g-standalone i Sverige.

Storoperatörernas nätexperter: Så går 5g-utbyggnaden

Den stora 5g-utrullningen är nu inne på sitt tredje år i Sverige. Nätägarna investerar tungt i att få på plats den senaste generationens mobilnät.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

När Telekom idag i våras undersökte läsarnas 5g-täckning svarade 67 procent av läsarna att de antingen inte hade 5g överhuvudtaget eller att de inte hade 5g där de ville ha det.

Vi har låtit storoperatörernas nätexperter svara på samma fyra frågor.

Sara Kebert, nätexpert, Telenor.

1.Hur långt har ni kommit med er 5g-utbyggnad?

– Det går bra med vår nätmodernisering och utrullningen av 5g går i snabb takt. Just nu täcker vi tillsammans med Tele2 i vårt gemensamma bolag Net4Mobility över 40 procent av befolkningen med höghastighets-5g och innan året är slut kommer vi att nå en majoritet av befolkningen. 

2.Vad är det största hindret mot 5g-utbyggnaden just nu?

– Under 2023 har vi satsat på att bygga upp goda relationer med våra samarbetspartners för att säkra utbyggnaden, men det är viktigt att inte ta något för givet, det har vi lärt oss av turbulensen under 2022. Bristen på arbetskraft kan fortfarande bli ett hinder. En utmaning är vårt samarbete med Försvarsmakten som måste förbättras. I många regioner bromsas utbyggnaden på grund av långa handläggningstider och vi får även betydligt fler avslag än förväntat i regioner där det finns betydande befolkningsmängd och turism.

3. I vilka delar av Sverige har ni kommit längst med utbyggnaden?

– Tillsammans med Tele2 har vi nu byggt höghastighets-5g i fler än hälften av landets kommuner. Vi har prioriterat tätorter och platser där många vistas och där behovet är som störst. På vår täckningskarta på telenor.se går det att följa utvecklingen.

4.När tror du att ni kommer kunna erbjuda era kunder 5g-standalone?

– Det är med i vår planering. Det är först när det nationella 5g-nätet är på plats som standalone blir relevant och då får vi återkomma till det.

Per Stigenberg, teknikdirektör, Tre

1. Hur långt har ni kommit med er 5g-utbyggnad?

– Vi bygger 5g långsiktigt och kontinuerligt och gör samtidigt en massiv förstärkning av 4g runt om i hela Sverige med fokus på största möjliga kundnytta. Sedan 2020 har vi ökat antalet basstationer med över 30 procent  och täcker idag 99,3 procent av Sverige befolkning. Vi har byggt 5g-täckning på höga frekvenser ( ”höghastighets-5g”)  i tio av våra största städer och på ett antal ytterligare orter där vi har hög trafik och där 5g fyller ett syfte som kapacitetstillskott.  Vi har även byggt 5g på lägre frekvenser på ett stort antal basstationer spridda över Sverige. 

2. Vad är det största hindret mot 5g-utbyggnaden just nu?

– Vi ser inga enskilda stora hinder för 5g-utbyggnaden utan det handlar om kontinuerlig utrullning med fokus på kundnytta. 

3. I vilka delar av Sverige har ni kommit längst med utbyggnaden?

– Vi har fokuserat på att bygga väldigt bra homogen 5g-täckning där vi bygger. Idag har vi riktigt god 5g-täckning med höga hastigheter i Malmö, Göteborg, Stockholm, Linköping, Jönköping, Lund, Norrköping, Västerås, Uppsala och Helsingborg

4. När tror du att ni kommer kunna erbjuda era kunder 5g-standalone?

– Vi ligger långt fram i våra tekniska förberedelser för 5g standalone och  kommer kunna erbjuda detta när det ger nytta för våra kunder. 

Staffan Åkesson, teknisk chef, Telia.

1.Hur långt har ni kommit med er 5g-utbyggnad?

– Nu har cirka 7,7 miljoner svenskar, det vill säga 73 procent av alla i landet tillgång till Telias 5g-nät. En viktig milstolpe i miljardsatsningen att täcka över 90 procent av Sveriges yta och att nå 99 procent av befolkningen till 2025. 

2. Vad är det största hindret mot 5g-utbyggnaden just nu?

– Generellt sett går det bra med utbyggnaden men det finns utmaningar och den största är leveranstiderna av elaccess.

3. I vilka delar av Sverige har ni kommit längst med utbyggnaden?

– Skåne, Gotland och Hallands län ligger just nu högst med runt 85–90 procents befolkningstäckning.

4. När tror du att ni kommer kunna erbjuda era kunder 5g-standalone?

– Det kan vi göra redan nu via det innovationsnät vi byggt inom ramen för Northstar-programmet som fokuserar på att accelerera 5g-utvecklingen i industrin och särskilt då inom transport- och fordonssektorn. Vi jobbar även på att införa förmågan i vårt publika 5g-nät.

Björn Lindberg, nätchef, Tele2.

1.Hur långt har ni kommit med er 5g-utbyggnad?

– Utbyggnaden som vi gör tillsammans med Telenor i vårt gemensamma bolag Net4Mobility går enligt plan och vi täcker nu över 40 procent av befolkningen med riktig 5g eller 5g+ som det ibland kallas i högfrekvensbandet, vilket ger hastigheter över 500 Mbit/sek.

2. Vad är det största hindret mot 5g-utbyggnaden just nu?

– Det känns som vi har genomgått det värsta som till exempel regulatoriska hinder och pandemi. I den takt vi nu bygger så upplever vi ibland brist på arbetskraft.

3. I vilka delar av Sverige har ni kommit längst med utbyggnaden?

– Vi har fokuserat på att bygga riktig 5g (5g+) i de mest tätbebodda områdena, och vi har 5g+ i mer än hälften av landets alla kommer. 

4. När tror du att ni kommer kunna erbjuda era kunder 5g-standalone?

– Eftersom stödet av 5g i terminalerna/telefonerna blir bättre och bättre och nu även supportar 5g i de lägre frekvensbanden med stöd av 4g , så är det inte lika bråttom att aktivera 5g standalone, men självklart något vi kommer att aktivera i framöver.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.