Större risk för mobilanvändare på landsbygden

Mobilanvändare som bor utanför städerna kan utsättas för högre strålning från sina mobiltelefoner eftersom att det är långa avstånd mellan basstationerna. Det visar en ny svensk studie.

Enligt den nya studien som Svenska dagbladet tagit del av har landsbygdsbor som använt mobiltelefon i minst tre år en tre gånger större risk för att få hjärntumör jämfört med motsvarande användare i städerna. En anledning kan vara att längre avstånd mellan basstationer kräver högre signalstyrka hos telefonerna, vilket i sin tur ger en högre strålning. I undersökningen har forskare från universitetssjukhuset i Örebro jämfört 1 400 personer som utvecklat hjärntumör med lika många friska och man har tagit hänsyn till faktorer som ålder, kön och bostadsort.

Sambandet mellan hjärntumörer och mobiltelefoni är omstritt och andra svenska studier har visat att det inte finns några bevis för att mobiltelefoner är hälsofarliga. Forskarna i Örebro säger att de vill göra ytterligare undersökningar eftersom deras studiematerial är litet. Den aktuella studien presenteras i den mediciniska tidskriften Journal of Occupational and Environmental Medicine.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.