Experten: De här whiteboard-tjänsterna rekommenderar vi

Digitalt samarbete Göran Karlsson på konsultfirman Tata hjälper företag och organisationer att bli mer digitalt innovativa. Telekom idag har samlat ihop hans bästa tips.

Experten: De här whiteboard-tjänsterna rekommenderar vi

Ett drygt år in på pandemin är det hög tid att tänka till hur vi håller oss innovativa när vi inte träffas på samma sätt längre.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår unika digitala Premium-tjänst öppen bara för prenumeranter.
  • Ett nischat nyhetsbrev för just ditt intresseområde; Professional eller Contact Center.
  • Full tillgång till vår digitala kunskapsbank med över 16 000 artiklar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

För konsultbranschen har det blivit stora förändringar, i och med att många företag har infört stopp för att komma in på arbetsplatserna. Göran Karlsson, futurist och säljchef på Tata consultancy service, är sedan länge van vid distansarbete eftersom Tata finns utspritt i stora delar av världen.

– Det är Indiens största bolag som finns i massor av länder. Vi bestämde oss direkt för att ha en offensiv inställning och äta vår egen hundmat. Målet var att lyckas hålla våra kunder location-indepent i sina lösningar och komplettera med det som behövs för att kunna jobba effektivt, säger han.

Många har en basplattform idag för samarbete digitalt, till exempel Microsoft Teams eller Cisco Webex eller något annan av de många verktygen som finns globalt. Den är det viktigt att kunna utnyttja maximalt till det som den är bra på.

 

”Vi rekommenderar Miro eller Mural”

– Sen behöver man komplettera sin basplattform med till exempel ett verktyg för digitala whiteboards så att man kan ha bra kreativa möten med deltagarna utspridda. Vi brukar rekommendera antingen Miro eller Mural som fungerar bra.

* Miro är en tjänst som fungerar antingen via applikation på datorn eller direkt på webben. Här finns ett stort antal färdiga mallar att utgå från om det till exempel handlar om ux-design eller kundresan, men man kan också starta från scratch.

För projektledare finns också chansen att använda tjänsten för att skapa uppgifter som man kan kryssa i när de är utförda. Förutom grundfunktionerna finns också en marknadsplats där du kan se andra appar som kan integreras med tjänsten.

* Mural är en liknande lösning, men är än mer inriktad på teamsamarbete och har möjligheten att skapa rooms där man har olika behörigheter. Som ett plus förs ofta röstningsverktyget som finns inbyggt fram.

 

Förändra arbetssättet

– Bra verktyg är grunden för bra digitalt samarbete, men därefter handlar det också om att försöka förändra sitt arbetssätt och jobba i sprintar istället för långa projekt, säger Göran Karlsson.

Som exempel tycker han att designsprintar där man har tre veckors förberedelser och en veckas sprint när man för ut den nya tekniken i sin tjänst är ett bra tempo.

En tredje sak Göran Karlsson tycker är viktig för att få till bra digital innovation är att få organisationen att faktiskt se fördelarna med digitaliseringen.

– Vi sparar ju jättemycket tid på att slippa resa. Vi får mer demokratiska processer där det är lättare för de flesta att komma till tals och samtidigt så finns det mer experter tillgängliga när de inte måste ta sig till Oslo för ett möte, utan att de bara kan koppla upp sig från där de befinner sig just nu och delta.

Är alla med på resan så får företagen ut maximalt av det som Tata kallar för human cloud, alltså vi människor som jobbar för dem.

– Det är bara att titta på många av de största bolagen. Det har gått jättebra att innovera på distans. Det kommer ut mängder med nya produkter och tjänster, säger Göran Karlsson.

Till sist så tycker han att det är viktigt att inte alla digitala möten måste vara supereffektiva.

– Boka också in fikan, lite kahoots eller mentimeter och umgås digitalt. Det behöver vi också så att vi orkar springa på när det behövs.

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.