Stort intresse för ip-telefoni

Ip-telefonitåget rullar på. En mycket stor del av nya installationer av telefonisystem är idag ip-baserade eller så kallade hybridväxlar, enligt analysföretaget IDC spår en årlig tillväxt på upp mot 40 procent till och med 2008.

En mycket stor del av nya installationer av telefonisystem är idag ip-baserade eller hybrider av ip och vad vi redan nu kommit att kalla ”gammaldags” digital telefoni. IDC förutser en årlig tillväxt på upp mot 40 procent om året till och med 2008.

– Teknologin har stabiliserats, barnsjukdomarna har läkt ut, och det är inte längre förbehållet de få att implementera ip-telefoni, säger analytikern Anna Bager från IDC.

Ser inte mervärdet

Tekniskt sett har telefoni blivit en applikation i linje med mail- och ekonomisystem, och detta skapar nya möjligheter för att förändra verksamheten med hjälp av den nya teknologin. Förändringen bör komma först i form av videokonferenser vid skrivbordet i stället för flygresor, utkontraktering av vidarebefordring, automatisk registrering av kundsamtal i crm-systemet med mera. Men verkligheten är oftast annorlunda, enligt IDC.

– När allt kommer till kritan, ser de flesta företag på ip-telefoni som billig telefoni. Verksamhetsförändringarna kommer i andra hand av den enkla anledningen att det är svårt att frigöra från bilden av vad telefoni är och kan, säger Anna Bager.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.