Stort intresse för wimax-licenser

Hela 53 operatörer är med och slåss om de nya licenserna för trådlöst bredband. Men aktörerna får gott fortsätta vänta på Post- och telestyrelsens licensutdelning, som inte sker förrän i början av nästa år.

Post- och telestyrelsen, PTS, fick in totalt 1 441 ansökningar från 53 sökande för att få 580 kommunbaserade tillstånd för trådlöst bredband i 3,6-3,8 GHz-bandet. Det har kommit in mellan tre och sju ansökningar om tillstånd i samtliga kommuner och PTS har beslutat att det ska delas ut två tillstånd i de flesta områdena. Eftersom antalet ansökningar i samtliga kommuner är fler än antalet tillgängliga tillstånd kommer dessa att fördelas med hjälp av auktion.

Ursprungligen planerade PTS att dela ut licenserna redan i våras men myndigheten tvingades senarelägga utdelningen med hänvisning till att det krävdes en ordentligare utredning. Ett beslut som möttes av mycket hård kritik från intresserade aktörer (se länkad artikel). Nu står det dock klart att auktionsförfarandet leder till ytterligare förseningar och att inga licenser lär delas ut förrän tidigast under 2007. I samband med auktionen kommer ytterligare fyra tillstånd per kommun, främst anpassade för mobila bredbandstillämpningar, att kunna tilldelas.

Sätta upp regler

Nästa steg i PTS arbete kring tillstånden blir att utarbeta föreskrifter där de villkor som gäller för tillstånden och de regler som gäller vid auktionsförfarandet specificeras. Tidigare har myndigheten meddelat att licenserna ska vara teknikneutrala, tillåta mobilitet och kunna säljas till andra operatörer. Det finns en uppsjö av trådlösa bredbandstekniker men omtalade wimax lär ligga bra till för att användas i det nya frekvensutrymmet.

Tanken är att mer frekvensutrymme ska sätta fart på utbyggnaden av trådlöst bredband och att små spelare ska bygga på platser som de stora struntat i.

– De stora aktörerna har låga utbyggnadskrav, säger Urban Landmark, PTS. Vi tänker i första hand på små lokala bredbandsaktörer i glesbygden som nu måste verka på de stora aktörernas villkor.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.