Stressad utrullning av appar en säkerhetsrisk

Appar Det ställs allt högre krav på att it-avdelningar snabbt ska kunna få ut appar till företagens användare. En ny rapport visar att det kan innebära stora säkerhetsrisker.

En ny undersökning som analysföretaget Ponemon institute gjort bland it-chefer på 670 företag, har identifierat flera vanliga problem hos de företag som distribuerar mobila applikationer som används av de anställda och kunder. Rapporter pekar på att det ständigt växande trycket på it-avdelningar att underlätta sina företags satsningar på ökad mobilitet kan innebära nya säkerhetsrisker, ofta på grund av brådskan att släppa nya mobila applikationer för att möta efterfrågan från företagskunder.

En av de största trenderna som rapporten belyser är den inverkan som kundernas behov och krav har på applikationssäkerheten. 65 procent av de tillfrågade kände starkt att säkerheten i mobila applikationer höll på att äventyras på grund av trycket på it-avdelningen att snabbt släppa applikationer som svar på krav på ökad mobilitet. Den kompetens och de resurser som krävs för att hantera säkerhetsrisker saknas också ofta på många företag som genomför mobilitetsprojekt.

De flesta organisationer säger att de förväntar sig att se en ökning av skadlig kod som infekterar mobila applikationer och enheter under de kommande 12 månaderna som en direkt följd av denna ständiga kapplöpning.

På grund av brådskan med att få applikationerna i händerna på användarna så snabbt som möjligt, missar många företag att först utföra en ordentlig utvärdering av eventuella säkerhetsproblem i apparna. Fyra av tio tillfrågade it-chefer säger till exempel att de inte ens söker igenom de program som de bygger efter brister som kan leda till infektioner av skadlig kod, dataförluster, och andra problem. De flesta svarande utför inte några säkerhetstest på vare sig mobila appar som utvecklas internt, beställda från tredje part, eller köpta från externa appbutiker. Och när de väl testade skedde det på mindre än hälften av applikationerna. Av de appar som testades, visade sig över 30 procent i genomsnitt innehålla säkerhetsbrister.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.