Strulig teknik stor stressfaktor på kontoret

Undersökning Väldigt många är stressade på sitt jobb. En tredjedel anser att det är kollegor som stör samt opålitlig teknik som påverkar den stressiga situationen negativt.

Strulig teknik stor stressfaktor på kontoret
Pixabay

Nästan hälften av Sveriges kontorsmedarbetare är mycket eller ganska stressade på sin arbetsplats. Det visar en undersökning som Vasakronan gjort med 2 036 personer i Sverige.

Tekniktrubbel

En för stor arbetsbörda är det allra vanligaste stressfaktorn men det finns också många tekniska delar som får kontorsarbetarna att gå i taket.

Till exempel anser 30 procent att opålitlig teknisk utrustning är mest stressande. Bristfällig internetuppkoppling, mobiltelefonsignaler och dålig täckning är också högt upp på topplistan.

Men hur kontoret är utformat och hur vi samarbetar på svenska arbetsplatser är också något som ställer till det. En fjärdedel anser att det råder brist på platser att jobba i lugn och rå och att ljudvolymen är alldeles för hög. Ja, det råder till och med brist på platser att ostört ta ett telefonsamtal. Och lika många, 21 procent, anser att det är svårt att få tag på kollegor för hjälp.

Rumsutformning påverkar

I undersökningen fick deltagarna också ange vilken typ av kontor de satt i. Bryter man ner statistiken är det främst de i öppet kontorslandskap och i storrum som störs av kollegor och ljudnivå. Opålitlig teknik är mest stressande för de som sitter i eget rum eller inte har någon fast plats och således arbetar där det passar för dagen.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.