Studie: 5g-användare ser ingen skillnad

5g Framtid javisst, men de som använder 5g i dag behöver inte alltid få fördelar av att ha den senaste tekniken. Det menar Tutela efter att ha analyserat Verizons nät.

Studie: 5g-användare ser ingen skillnad

Att 5g fortfarande är i sin lina är ingen nyhet. Den nya generationens radioteknik håller som bäst på att rullas ut världen över och löftena är stora. Men nu kommer Tutela med en liten pik om att det inte alltid ger någon större fördel att hoppa på 5g-tåget.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår unika digitala Premium-tjänst öppen bara för prenumeranter.
  • Ett nischat nyhetsbrev för just ditt intresseområde; Professional eller Contact Center.
  • Full tillgång till vår digitala kunskapsbank med över 16 000 artiklar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

I en analys av Verizons 5g-nät i USA i områden där de har bra täckning – så framgår det att prestandan inte skiljer sig för 5g-användare jämfört med 4g-användare. I varje fall inte på det stora hela.

Det man dock kunde se i analysen var att under de tidpunkter då det är hög belastning på näten – så drabbades de med 4g hårdare.

Tutela anger att Verizon i dag använder två typer av 5g teknik. Den ena är millimetervåg och den andra är att använda lågbands-spektrum tillsammans med 4g. Det här skiljer sig lite från konkurrenten AT&T som i större utsträckning istället lutar sig på så kallad DSS (Dynamic Spectrum Sharing) .

Köpt mycket spektrum… men effekten dröjer

Med tanke på att det precis avslutas en spektrumauktion i USA, där Verizon köpte 160 MHz så kommer det dock bli skillnad om ett par år. Däremot så menar Tutela att det inte ger något i dagsläget.
– Enkelt sagt, Verizon-kunder som uppgraderar från en modern 4g- till en 5g-enhet kommer inte se någon skillnad när det kommer till vanliga användningsområden såsom grupp-videsamtal eller onlinespel, skriver Tutela i en blogg. 

I studien framgår det att den mediana nedladdningshastigheten var snudd desamma med de olika teknikerna. Det gick till och med en procent långsammare för 5g.

Sedan tidigare har Tutela tittat på T-Mobiles 4g/5g nät och kommit fram till liknande slutsats för normalanvändaren. Dock såg man där att topphastigheten var markant mycket bättre på 5g (25 procent högre).

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.