Studie: Dålig videokvalitet leder till många missförstånd

Videomöten Många möjligheter, men även en hel del utmaningar. Att jobba ”över video” är en stor del i mångas arbete, dock visar en ny studie att kvalitetsbrister leder till många missförstånd.

Studie: Dålig videokvalitet leder till många missförstånd

Video har det senaste året seglat upp som ett av de vanligare verktygen för många. Men även om videomöten har inneburit att vi kunnat mötas digitalt – så är det en hel del utmaningar som kommer när vi ses.

I en studie från Owl Labs så framgår det att vi kanske inte förstår varandra så bra som vi egentligen tror. Faktum är att missförstånd är vanliga och fler än hälften av respondenterna i studien säger att de upplevt missförstånd i ett videosamtal. Därtill svarar tio procent att det ofta händer.

Men varför händer det? Av de som upplever problemen svarar hälften att taskig ljudkvalitet är boven menar 41 procent menar att det mer generella ”teknisk avbrott” är det som ligger bakom missförstånden.

En intressant punkt är att 13 procent anger att missat kroppsspråk eller tonfalls-missar som vanligt skäl.
– Behovet av effektiv teknik som gör vår dagliga kommunikation väl fungerande är idag starkare än någonsin. Dagens digitala klimat, delvis pådrivet av pandemin understryker vikten av att överbrygga gapet mellan dem som fysiskt befinner sig på en plats och dem som ansluter till videosamtal på distans. För mer effektiva och produktiva möten, med mindre missförstånd, behöver vi förlita oss på antagandet av bättre, mer uppslukande teknik och lösningar, säger Frank Weishaupt, vd för Owl Labs, i ett uttalande.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.