Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Studie: Digitaliseringen lämnar äldre utanför

Digitalisering Allt fler blir allt äldre – och i takt med digitaliseringen så lämnas dessa utanför samhället. Det visar en ny studie.

Studie: Digitaliseringen lämnar äldre utanför

En miljon svenskar lever i digitalt utanförskap. Det framgår i Internetstiftelsens rapport Svenskarna och Internet. Merparten av dessa, tre fjärdedelar, är personer över 65 år – pensionärer som var med röstade på Erlanders och Palmes tid och som var mogna när VHS introducerades.
För dem har det blivit en tröskel att Sverige är ett av världens ledande länder när det kommer till digitalisering.

För i takt med att sjukvård, kollektivtrafik samt hanterandet av pension nu ska göras via dator eller mobil – så tappar de förankring. De hänger helt enkelt inte med och det skapar oro.

Enligt en undersökning från Doro framgår det att 53 procent av de svenska vårdgivarna är oroade för att äldre inte kommunicerar när de behöver hjälp. Och bland de äldre uppger 46 procent att de har dåligt digitalt självförtroende.
– Att de äldre lätt hamnar i ett digitalt utanförskap är en tendens vi ser allt för ofta. säger Carl-Johan Zetterberg, vd på Doro.

Undersökningen Doro låtit göra visar att 82 procent av personer över 65 år säger att de har problem med synen, 42 procent säger sig ha taskig motorik och 29 procent här mer eller mindre dåligt. Funktionsnedsättningar som digitaliseringen ofta inte tar hänsyn till. Samtidigt så är det genomgående de äldsta i samhället – som brukar samhällstjänsterna i längst utsträckning.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter