Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Studie: Distansarbetandet ökar – men skillnad på vilka som får möjligheten

Distansarbete Mindre krav på kontorstid – men stora skillnader på var i landet man bor. I en ny Sifo-undersökning framgår det att de flesta svenskar har möjlighet att jobba på distans i dag.

Studie: Distansarbetandet ökar – men skillnad på vilka som får möjligheten

Vid millenieskiftet var kontorsarbetare – på kontoret. Det sade sig självt. Men i takt med digitaliseringen har det fysiska kontoret blivit allt mer irrelevant. ”Facetime” och kraven att ”sitta av tid” är inte lika vanliga numera. Och det bekräftas i en ny undersökning som Sifo genomfört.

I studien, som beställts av molnföretagat CItirix, framgår det att vart tredje svarande säger att de arbetar mer på distans än vad de gjorde för två rå sedan. Och hela tre fjärdedelar (74 procent) svarar att de har möjligheten att skippa kontoret. Av dessa säger 35 procent att de har självbestämmande om när de kan jobba på distans.
– Svenska företag verkar generellt ge goda förutsättningar till distansarbete. Åtta av tio som distansarbetar säger att de har tillgång till samma filer, program och verktyg som på sin arbetsplats oavsett var de arbetar ifrån. Det tyder på att tekniken inte utgör något hinder för att kunna jobba på distans, vilket är positivt, säger Mats Ericson, Sverigechef på Citrix.

Men det är stora skillnader på vilka som tillåts ha distansförhållande till kontoret. I storstäderna säger sig 80 procent ha denna möjlighet, men på landsbygden är det bara 69 procent.
– Förutsättningar att man ska kunna arbeta på distans har förändrats på senare år med bredbandsutbyggnaden och bättre trådlösa uppkopplingar. Det handlar även om ett ökat utbud av olika typer av molntjänster som ofta är säkrare och mer lättillgängliga. För att företagen och framförallt i mindre samhällen, ska kunna behålla och locka nya medarbetare behöver de sätta en strategi för detta, annars finns risken att halka efter företag som redan är digitalt lång framme, säger Mats Ericsson,

Utöver skillnad mellan storstad och landsbygd – så skiljer det sig även mellan könen. Män säger sig ha distansarbetesmöjlighet i större utsträckning än kvinnor, däremot anser kvinnor i högre grad att de är mer produktiva på distans.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter