Studie: Här har svenskarna problem med täckning

Mobilnät Att vara uppkopplad ses i Sverige i dag som normalläget. Täckningsproblem är irriterande och en plats många upplever bristen som mest är i butiker. Det framgår i en ny undersökning av Kantar Sifo.

Studie: Här har svenskarna problem med täckning

Svenskar surfar mer än gärna och i dag är vi vana vid att ha bra och stabil uppkoppling. Att då drabbas av ”radioskugga” när man är ute och shoppar är retsamt. Ett ställe där många upplever problemet med bristande täckning är i butiker. När Kantar Sifo, på uppdrag av telekombolaget Cellnex, undersökte framgick det att var femte upplevde ett problem med täckningen. 

– Att en så betydande andel upplever problem med täckningen är fruktansvärt dåligt i ett land som aspirerar på att befinna i framkant gällande digitalisering och mobila tjänster. Som konsument bör man kunna förvänta sig att man kan använda sin mobil utan täckningsproblem oavsett vilken butik man befinner sig i. Dessvärre ser det inte ut så i dag, säger Staffan Lindbäck, Sverigechef på Cellnex.

Undersökningen visar att åtta av tio svenskar använder mobilen under sina butiksbesök och av dessa svarar mer än hälften att man använder den ofta. Generellt är svaren att 18 procent säger att de har problem med täckningen när de handlar, men i gruppen 18-29 år så svarar var tredje att täckningen i butiker är dålig. 

Många butiker erbjuder i dag kostnadsfru trådlös uppkoppling för kunder, men trots att det finns – svarar endast fyra procent att de kopplar upp sig på sådant. Istället är det egen data-uppkoppling som regerar.

– Det här visar att butiks-wifi i princip är oanvändbart. Att så försvinnande få kopplar upp sig mot trådlöst nätverk i butik när de handlar gör att man kan hävda att butikerna kastar pengarna i sjön om de väljer denna teknik. Butikerna lägger ganska så stora resurser på de här nätverken. Man bör nog fråga sig om det finns någon vinning i den investeringen, säger Staffan Lindbäck.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.