Studie: Hybridkontoret – här är utmaningarna och vinsterna

Kontoret Kontoret är dött…. eller? Efter att den värsta paniken i och med coronapandemin lagt sig var det många som förutspådde att stora kontor tillhör historien. Men forskning visar att så inte stämmer

Studie: Hybridkontoret – här är utmaningarna och vinsterna

Ur studien: Tio fördelar med hybridkontoret

 1. lättare för många att fokusera – vilket gör att produktiviteten ökar
 2. Företag kan rekrytera på kompens – snarare än var personen bor
 3. Mindre restid – vilket gör det lättare att få ihop livspusslet
 4. En mer naturlig ansvarsfördelning av arbetsuppgifter
 5. Möten som är snabbare och mer effektiva
 6. Hemmajobbare sover mer – men är lika produktiva
 7. Minskade kostnader när behovet av kontorsplatser minskar
 8. Sänkt stressnivå hos medarbetarna
 9. Mindre klimatavtryck med färre affärsresor
 10. Ny arbetssätt skapar nya innovationer som kan utveckla verksamheten
Från slips, kostym och arbetsplats på fashionabel adress – till mjukisar och jobb vid köksbordet. Covid-19 innebar att mångas vardag snabbt förändrades. Men vad blir kvar när vaccination möjliggör att vi återgår till hur det var tidigare. I en studie kallad Hybridkontoret har Telenor tittat närmare på hur arbetslivet kan te sig inom kort– samt satt ihop en lite guide på hur företag kan agera framöver.

Enligt forskning så ger distansarbete flexibilitet, det är inget nytt i det. Men det man kunnat se under det senaste året är att produktiviteten inte påverkas negativt. Snarare tvärtom.

Med rätt förutsättningar kan företag se till att få en win-win-situation där de får ut mer av sina medarbetare – samtidigt som dessa får mer flexibilitet och fritid.

Fem grundkriterier

Så vad är det för förutsättningar man ska få till för att hybridkontoret ska fungera? Jo, enligt studien så är grundkriterierna att medarbetare har:

 • Bra uppkoppling och framöver – 5g för att användarupplevelsen inte ska gå förlorad.
 • Bra ergonomi i hemmakontoret. Arbetsgivare som investerar i bekväma stolar, ordentliga bildskärmar samt höj- och sänkbara skrivbord får igen det.
 • Rätt kommunikationsverktyg. För att vardagens ska flyta på smidigt krävs det rätt system för att hantera hur information och kommunikation sker. Se till att ha en lösning som är lättanvänd och som täcker behovet.

Därtill måste företagen:

 • Se över säkerheten. Cyberbrottsligheten ökar i samma takt som hemmakontoret – och att få kriminella in i företagets it-miljö kan vara en riktigt katastrof.  Se till att förekomma detta.
 • Fokusera på lösningar – inte teknik. I takt med att distansarbete normaliserats har det kommit otaliga verktyg och tekniska lösningar för att möjliggöra detta. Så när företag ska upphandla teknik för att hålla sig ajour och på rätt nivå. Tänk på vad som ska lösas, inte hur det ska lösas.

Men hur mycket kommer vi då jobba på distans den dagen pandemi-hotet är över? Stanford University har gjort en studie där de svarande sagt att de tror att mist 20 procent av den totala jobbtiden kommer ske på distans framöver.

Men är det bara guld och gröna skogar? Nej, självklart inte. Även om det finns många fördelar så innebär hybridkontoret ett nytt arbetssätt och många utmaningar.

Flera dilemman och utmaningar för chefer

Telenor-studien lyfter fram fem dilemman de ser svenska chefer kommer ställas inför. Dessa är till att börja med att det är utmanande att skapa teamkänsla och delaktighet när inte alla är på plats. Ett gäng sitter i ett rum – och någon är med på länk.
Liknande risk finns i att de som inte är på plats inte får samma information som de som är på kontoret. Saker som delas vid kaffemaskinen kommer inte alla till del och det finns en oro kring att det skapas A- och B-lag.

En annan sak som blir ett dilemma i vissa organisationer är att chefen inte kan ha full kontroll när kontoret är i hybridform. Att leda på distans är även en stor utmaning som kräver mer av chefer. Det blir även chefens ansvar att försöka få till en bra kultur på arbetet.

Slutligen så innebär distansarbete att it-säkerheten sätts på prov. Det här lär dock vara ett problem av övergångskaraktär och allt fler lösningar som garanterar skyddet i form av VPN-tjänster och tvåfaktors-inloggning kommer.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.