Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Studie: Ökade satsningar på digital infrastruktur – men dålig koll på risker

Datacenter Investeringar i digital infrastruktur ökar och beroendet av att det fungerar blir allt större. Men i en ny studie framgår det att riskanalyser inte är något som prioriteras.

Studie: Ökade satsningar på digital infrastruktur – men dålig koll på risker
Göran Egnell, senior säkerhetsexpert och ansvarig för rådgivningstjänster på Coromatic.

Säkerhet och riskhantering är oprioriterade områden inom digital infrastruktur. Den slutsatsen drar Coromatic som nu presenterat en ny undersökning av hur ansvariga för datacenter och annan kritisk infrastruktur ser på saken.

För trots att de svarande anger att ett driftstopp är mer förödande än någonsin, så är riskanalyser av den digitala infrastrukturen ett område som ledningen varken prioriterar eller lägger resurser på.

– Att ledningen ignorerar de enorma affärsrisker som ett avbrott i den digital infrastrukturen för med sig är inte ansvarsfullt agerat, varken gentemot kunder, anställda, aktieägare eller samhället i stort. Jag vill skicka en kraftfull signal till ledningen på Sveriges företag att lyssna på de insikter som de ansvariga för er digitala infrastruktur ger er och arbeta strategiskt för att öka kontrollen, säger Göran Egnell, senior säkerhetsexpert och ansvarig för rådgivningstjänster på Coromatic.

Driftstopp kan vara döden

Var tredje ansvarig chef angav i undersökningen att ett avbrott skulle leda till att hela företagets verksamhet riskerades och nästan varannan svarade att det skulle ha en mycket stor påverkan på företagets affärer.
Att driftssäkerhet även är viktigt syns även i svaren. Hela 19 procent svarade att de inte skulle kunna driva verksamheten ens en sekund utan access till digital infrastruktur och för 60 procent ligger svaret mellan en minut upp till någon timme.

Men trots detta så svarar 30 procent av de ansvariga cheferna för datacenter och liknande infrastruktur att det inte får de resurser som behövs för att genomföra relevanta riskanalyser. Ytterligare 20 procent angav att deras ledning inte prioriterar frågan.

– Jämfört med tidigare år som vi genomfört samma undersökning kan vi se att de som anser att ett avbrott riskerar hela eller delar av verksamheten ökar och tiden som företaget kan fortsätta sin verksamhet blir hela tiden kortare. Det kan naturligtvis förklaras av att snabbhet och tillgänglighet hela tiden blir viktigare i takt med den fortsatta digitaliseringen. Det borde räcka för att sätta tryck på den högsta ledningen att prioritera frågan, säger Göran Egnell.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter