Studie: Så är 5g-hastigheten i Europa

5g En blandad kompott. Så kan Europas 5g-landskap beskrivas och i en ny studie från Ookla framgår det att utvecklingen går snabbt, men inte jämt.

Studie: Så är 5g-hastigheten i Europa

Inom EU så har man höga ambitioner kring utrullningen av 5g. Tekniken beskrivs som strategiskt viktigt och något man vill ligga i framkant inom. Så hur ser det ut med det? När Ookla studerade hur näten presterar hittills så var det tydligt att de stora ambitionerna… var just ambitioner.

Det här är och för sig något som Europeiska revisionsrätten redan sett och varnat för att om inget görs så kommer uppsatta mål för både 2025 och 2030 att missas.

Så hur ser det ut egentligen?

Få som använder 5g

I Ooklas studie så framgår det att 84 operatörer i dagsläget erbjuder 5g-tjänster i 31 länder. Dock så är det endast 2,8 procent av alla mobiluppkopplingar som är på 5g. Det står i stor kontrast till exempelvis Sydkorea där 29,3 procent av uppkopplingarna går på 5g.

Och detta trots att 5g finns tillgängligt för 62 procent av europeerna.

Men om man tittar bortom uppkopplingsmöjligheter. Hur snabba är näten – och vilket är snabbast? Globalt sett är medianhastigheten i 5g näten högst i Förenade Arabemiraten följt av Sydkorea. På tredjeplats, och bäst i Europa är Bulgarien.

Snabbare nät i EU än i USA

Sverige klockar in på plats sex strax bakom Norge och sedan kommer ett pärlband av europeiska länder. Så även om antalet användare på 5g ännu så länge är lågt, är näten snabbare än vad man exempelvis erbjuder i både Japan och USA.

Tittar vi på operatörer i Sverige så framgår det i Ooklas studie att Telenor/Tele2 har bäst nedladdningshastighet, men inte i närheten av de som är bäst. Däremot så framstår Telia som den operatör i Europa som har bäst uppladdningshastigheter i genomsnitt.

Läs hela rapporten här.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.