Studie: Så begränsar svenskar insamling av personlig info

Nyheter Åtta av tio svenskar hindrar aktivt användning av personlig information. Det är en kraftig ökning från tidigare och att medvetenheten ökat. 

Studie: Så begränsar svenskar insamling av personlig info

Det är i en undersökning attityder till digital integritet som svenskarnas inställning kartlagts. Bakom studien stor Karlstads Universitet, Esam samt Myndigheten för digital förvaltning och det är åttonde året i rad som man tagit pulsen på användare mellan 16 och 70 år.

Resultatet är tydligt och visar att majoriteten av svenskarna, i varje fall säger sig ha god kunskap om hur deras personliga information samlas in digitalt. Dessutom visar det att många gör aktiva val för att begränsa det.

När man började studera beteendet 2016 svarade 49 procent att de gjorde via som begränsade datainsamling – på samma fråga svarar i dag 82 procent att de gör det.

Medvetenheten samt möjligheterna ökar

Vanligast är att avvisa platstjänster i appar och på hemisdor, vilket varannan tillfrågad säger att de hör. Därtill säger nära fyra av tio att de ställer in så att appar inte har tillgång till information eller funktioner på telefonen.
– Allt fler blir medvetna om att deras personliga information samlas in digitalt, samtidigt ökar möjligheterna att begränsa det i form av olika privacy-inställningar och krypteringstjänster, säger Lukas O Berg, vd på Insight Intelligence, som är de som genomfört studien.

Generellt är det medelålders män som i störst utsträckning hindrar personlig insamling av data, då framförallt när det kommer till tekniska lösningar som VPN-tjänster, lösenordshanterare, eller privacy-inställningar på telefonen.

Läs hela rapporten: Delade Meningar 2022

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.