Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Studie: Svenska företag krypterar mera

Säkerhet Ett strategiskt viktigt verktyg. Kryptering är i dag något som kunder kräver och it-ansvariga tar på största allvar. Det framgår i studien 2020 Global Encryption Trends Study.

Studie: Svenska företag krypterar mera

Digitalisering genom molnet och sakernas internet i kombination med stadigt växande datamängder har gjort att säker hantering av känslig data hamnar allt mer i fokus. Och i en årlig undersökning kring kryptering framgår det att just personuppgiftsskydd är den viktigaste drivkraften för att använda tekniken.

Studien, som i år genomförts för 15:e året i rad, har i år även inkluderat svenska marknaden och den visar även på ett trendbrott. Tidigare har regelefterlevnad varit det största skälet, men nu har det svängt och 54 procent av alla respondenter säger att kundkraven är det som driver på.
– Dagens konsumenter kräver att butikerna skyddar personuppgifter för att värna
kundernas integritet. Årets undersökning visar att IT-ansvariga tar detta på stort allvar: Skydd av användardata är nu för första gången den viktigaste anledningen till att företag inför kryptering, säger Dr Larry Ponemon, grundare av Ponemon Institute som ligger bakom studien.

Undersökningen visar att nära hälften av företagen och myndigheterna nu har en krypteringsstrategi som omfattar hela organisationen. Bäst står det till i Tyskland och USA där 66 procent anger att de har en strategi och här hamnar Sverige på en tredjeplats (62 procent).

Den krypteringsteknik som används i dag är till stor del hårdvarubaserad kryptering med HSM-moduler. Och studien visar att ännu så länge finns inte den senaste tekniken med på it-avdelningarnas implementeringsplaner, I sina svar bedömer it-ansvariga att utbredd användning av säker flerpartsberäkning dröjer minst fem är, homomorfisk kryptering över sex år och kvantdatorresistent kryptering ligger mer än åtta år.
I rapporten framgår det att i Sverige så krypteras det mer än i genomsnittet. När det kommer till arkiv, big data-lager, datacenter, container samt IoT-plattformar/enheter ligger användningen av krypterings 10 procent högre än det globala genomsnittet.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter